Popmusiken var bättre förr

Det menar i alla fall en grupp spanska forskare som undersökt det hela. Man har främst granskat musikgenrer som rock, pop, hiphop, metal och electronica. Forskarna hävdar att populärmusiken har blivit mer konform och mindre varierad under senare år:

Forskarna från Artificial Intelligence Research Institute i Barcelona har analyserat nästan en halv miljon skivor som getts ut mellan 1955 och 2010. Resultatet av undersökningen har de publicerat i rapporten ”Measuring the Evolution of Contemporary Wester Popular Music” som finns tillgänglig via webben.

I den sägs att ackordföljderna som används idag är enklare och melodierna mer likartade än tidigare. Men paletten av ackord som används i populärmusiken har alltid varit mycket begränsad. Det är bara tio olika ackord som byggt upp nästan alla låtar från 1950-talet och framåt.

Forskarna konstaterar även att klangfärgen eller ”timbren” har blivit mindre varierad.

[…]

Forskarna visar även att dagens skivor spelas in med ett mindre dynamikomfång och en högre ljudstyrka än tidigare.

En stor anledning till forskarnas resultat är det experimenterande som förekom framförallt i slutet av 1960-talet och på 1970-talet då musiker som Jimi Hendrix utvecklade popen på en mängd olika sätt.

När Johan Lindqvist i GP påstår att popen är bättre idag så har han alltså förmodligen helt fel. Rent vetenskapligt alltså. Popen var bättre förr.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements