De kungliga stiftelserna

Del 6 av 9 i serien Stiftelser

Kungliga stiftelser finns av två slag. Det ena slaget är de privata stiftelserna. De är förhållande små. Störst bland dem är Gallierafonden. Det andra slaget är de fonder och stiftelser som hanteras av den kungliga administrationen, Hovstaten. De är betydligt större, men de flesta samtidigt inte till de riktigt stora svenska stiftelserna. Även om en gör det (finns dock inte med i mina tidigare listningar av de största då jag inte enkelt kunde hitta uppgifter om det kapital som de förvaltade). De största stiftelserna som kontrolleras och sköts av Hovstaten är:

Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Minnesfond, 415 MSEK
Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, 306 MSEK
Stiftelsen Konung Gustav V:s 80-årsfond, 245 MSEK
HKH Prins Carl Gustafs Stiftelse, 205 MSEK

I styrelsen för den största stiftelsen är prinsessan Christina ordförande. Sammanlagt finns det ett 40-tal stiftelser som Hovstaten kontrollerar. Totalt disponerar dessa ett kapital på 2,1 miljarder. Det kan dock röra sig om mer, sifforor ända upp till 3 miljarder nämns. Hovstaten hör därmed till en av de större kapitalförvaltarna i Sverige, speciellt så länge vi pratar om stiftelser.

I jämförelse med hur mycket kapital familjen Wallenbergs stiftelser kontrollerar är naturligtvis 2,1 miljarder en fis i vinden. Familjen Wallenberg står dessutom bakom många av de stiftelser som Hovstaten förvaltar. Detta genom att man faktiskt skänkt penagrna som lagt grunden till fonderna och stiftelserna:

De flesta stiftelser har skapats med pengar från affärslivet.

Familjen Wallenberg ligger bakom flera stora donationer till kungahuset. Ett exempel är Hans majestät konungens Wallenbergsfond, som grundades med pengar från tre av familjen Wallenbergs stiftelser och som skänktes till Gustaf VI Adolf på hans 90-årsdag.

I dag har fonden ett kapital på 8,5 miljoner och i fjol delade den ut 190?000 kronor till forskning.

En annan stiftelse som familjen Wallenberg ligger bakom är Ko­nung Carl XVI Gustafs stiftelse för forskning och utbildning, som skapades som en present till kungen på hans 50-årsdag 1996.

Kapitalet om tio miljoner kronor skänktes från tre av familjen Wallenbergs stiftelser. Genom en särskild paragraf i stadgarna slipper stiftelsen tillsyn från länsstyrelsen.

Kungen är ordförande och resten av styrelsen består av representanter för släkten Wallenberg.

Många av stiftelserna har stort kapital placerat i aktier och genom att Sveriges ledande finansfamiljer ofta sitter i styrelserna för de kungliga stiftelserna så innebär det att detta kapital förstärker de dominerande finansfamiljernas makt i det svenska näringslivet. En central person även i de stiftelser som hovstaten kontrollerar är Jan Lindman som också förvaltar stora delar av kungafamiljens privata förmögenhet och företagsverksamhet. Även företrädare för andar finansfamiljer än Wallenbergs kan återfinnas i de kungliga stiftelsernas styrelser:

Även kronprinsessan Victoria har en stiftelse med kända affärsmän i styrelsen. I Kronprinsessparets bröllopsstiftelse har Victoria och Daniel sällskap av H & M-direktören och vännen Karl-Johan Persson och hotellkungen och företagsledaren Alessandro Catenacci.

Stiftelsen samlar kronprinsessans royaltyintäkter för produkter i samband med bröllopet. Vid årsskiftet 2011 hade stiftelsen 19 miljoner i kapital. Pengarna ska bland annat främja vård och fostran av barn och ungdomar samt lämna bidrag till undervisning och utbildning. I fjol delade stiftelsen ut 300?000 kronor, till vilka eller vilket syfte anges inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Göranssonska stiftelsernaSöderbergstiftelserna >>
Advertisements