Göteborg som Rio de Janeiro, eller?

Enligt resesajten Lonely Planet är Göteborg ett av de mest prisvärda resmålen i världen. I klass med Rio de Janeiro:

There’s good value in Sweden if you know where to look. That said, if you don’t, even popping out for a pizza and beer can make for a pricey night by the standards of your home town. Unless, that is, you’re from Norway. Either way, the savvy traveller makes tracks for Gothenburg. Away from the glitzy main drag Kungsportsavenyn (referred to as Avenyn by everyone) are characterful neighbourhoods (hello, Haga and, a little outside town, Kvarnbyn), cheap eats and some great attractions, including edgy art space Röda Sten and picnic-friendly city views in Keillers Park. If that wasn’t enough, ferries trundling round the beautiful, car-free southern archipelago are a tram ride from the city centre. In short, this is as much Scandinavia as you can get for your money.

Men platserna de nämner tycker jag är sådär. Röda Sten är övervärderat och överreklamerat. Det är ett rätt trist ställe, ofta med rätt trista utställningar och dessutom på en skittråkig plats. Det finns mer intressant i det närbelägna sockerbruket i Klippan. Sockerbruket är dessutom en mycket mer intressant byggnad i sig själv (Röda Sten-byggnaden var tidigare också en del av sockerbruket, ett pannhus) och stadsdelen Klippan kan erbjuda en mängd olika saker för nästan alla smaker. Från lyxrestaurang till enkla lunchställen, från gammal borg och alkishäng till supermoderna dansföreställningar och flashiga trädgårdsbutiker.

Vad de finner för intressant med Ramberget (Keillers Park) utöver utsikten begriper jag inte riktigt. Vill man ha utsikt och intressanta grejer att se på samt picnicmöjligheter är ju både Masthuggskyrkan och Skansen Kronan att föredra. Enklare att ta sig till också. Kvarnbyn och Haga är förstås självklarheter för göteborgsbesökaren. Men istället för Haga tycker jag man ska rekommendera Andra Långgatan, Järntorget och Linnégatan. Intressantare och inte så snällt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • JohannesJ

    Nog för att jag älskar Ramberget och att det finns en del riktigt bra fik i närheten men det är kanske inte den mest tillgängliga platsen för långväga turister…