Sveriges stora makthavare: Politikers makt överdrivs

Fokus har gjort en ny makthavarlista. Den är hyfsad. Men några saker irriterar mig. Näringslivets makt underskattas, politikers, lobbyisters, medias och reklammakares makt överdrivs. Helt klart. När det gäller näringslivets toppar så finns tre wallenbergare på listan och det är ju rimligt. Dessutom Volvos tidigare chef Leif Johansson, Sverker Martin-Löf, Gustaf Douglas, Fredrik Lundberg, Stefan Persson , Ingvar Kamprad, Antonia Ax:son Johnson och flera bankföreträdare. Rimligt, men en del av dem borde vara högre upp. Google Sveriges VD, Stina Honkamaa, anser jag dock inte hör hemma på listan.

Vad Göran Persson överhuvudtaget har på listan att göra begriper jag inte. Hans och  andra reklam- och lobbynissars höga positioner är för mig helt obegripliga.

Det kan också konstatera att det finns mycket få personer som hör hemma i Västsverige eller Skåne. Det känns inte heller riktigt rimligt.

Sen är det ju kul att konstatera att jag personligen känner tre på listan. Att känna tre av Sveriges hundra mäktigaste utan att nånsin ha satt min fot ens i närheten av maktens taburetter är onekligen lite konstigt. Kanske det är för att personerna tillhör min generation. En är ännu yngre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements