Inget åsiktsregister

Till radioprogram av den typen som Ring P1 är ringer en stor mängd rättshaverister, kverulanter och liknande. Det handlar till viss del om samma sorts människor, fast äldre, som de människor som står för det så kallade näthatet. Om ett program som Ring P1 överhuvudtaget ska vara lyssningsbart krävs att man har ett system för att rensa bort rättshaveristerna och motsvarigheten till näthatarna.

Det dokument där Ring P1 antas registrera sina inringares åsikter och som läckt ut innehåller förnamn, telefonnummer och vad de ringt om.  Det är i all fall det enda dokument jag sett och det innehåller ingenting om personernas åsikter utan enbart vilken fråga de ringt om.  Det handlar alltså  inte om nån form av åsiktsregister. I två veckor ska man också ha registrerat fler uppgifter än så uppger man.  Det kan möjligtvis ses som ett åsiktsregister. Vilka dessa uppgifter är har inte framgått. Den ansvarige utgivaren har inte ens känt till det hela och det har inte heller flera av programledarna gjort (om en någon).

De som ringer, ringer till ett program där de sen ska presenteras för alla lyssanre med namn och ålder, ofta också bostadsort. Det är inte direkt så att de flesta är helt anonyma när de pratar i programmet. Den lista på personer som läckt är i det sammanhanget helt oförarglig. Det kan verka lik märkligt om personer som öppet vill uttrycka sin åsikt tycker det är konstigt om deras åsikt skrivs ner. Varför vill de uttrycka den öppet för alla att höra (och anteckna) om de nu vill vara anonyma? Det hela är en storm i ett vattenglas. För nåt sätt måste radion använda sig av för att sortera ut motsvarigheten till näthatarna. De pensionerade rättshaveristerna och kverulanterna.

Däremot finns det ingen anledning att registrera uppgifter utöver namn, telefonnummer, ålder och vilken fråga de ringt om. Det har gjort av några får, utan den ansvariga utgivarens kännedom och under mycket kort tid. Det hela har enligt media dessutom kritiserats av flera medarbetare på radion. Sånt behövs inte för att sortera bort rättshaveristerna.

Förresten finns ju alla som skriver kommentarer i tidningarna i en databas. I all fall om tidninagrna använder Disqus. På många sajter kan man bara kommentera om man angett en riktig mejladress och/eller ett twitter eller facebbookkonto hos Disqus. Det innebär att personerna och deras åsikter i de flesta fall kan identifieras. Det registret är betydligt mer omfattande än SR:s register någonsin kan bli. Om det har jag aldrig hör ett ljud. Gnället på SR är verkligen en storm i ett vattenglas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Inget åsiktsregister”

Kommentarer inaktiverade.