Södertäljerånarna

De fem häktade är alla mellan 20 och 30 år gamla. En ung 21-årig kvinna är häktad för medhjälp till rån. Hon är syster till en av de häktade rånarna, en 19-åring som enligt uppgifter är en duktig fotbollsspelare. När han var 14 år ska han ha börjat spela i en storklubb. Utöver det har han medverkat i en kritikerrosad film som vunnit priser och blivit omskriven i utlandet.

Utöver detta lever 19-åringen även ett annat liv, han dömdes första gången i tingsrätten vid 17 års ålder. På våren 2011 sköt han tre skott med en pistol mot en annan pojke. Rätten fann honom skyldig till olaga hot och vapenbrott och domen blev ungdomstjänst i 7 månader.  Den 9 maj 2012 dömdes han till fängelse i fyra månader för förberedelse till rån och för stölden från en möbelaffär, tillsammans med två av de andra misstänkta rånarna. I samma mål dömdes han även för våld mot tjänsteman efter att ha kastat ett 30 kilo tungt järnrör i ansiktet på en ordningsvakt på en krog i Stockholm. Tingsrätten fann också 19-åringen skyldig till olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott, dopningsbrott och falsk tillvitelse.

Gripna för inblandning i rånet och som även greps i samband stölden från möbelaffären är dessutom en 22-åring och en 21-åring. Ingen av dessa två dömdes för stölden mot möbelaffären men de är dömda för andra saker.

22-åringen förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret. I mars i fjol delgavs han misstanke om olaga hot och i februari dömdes han till samhällstjänst för bland annat vapenbrott. I samma mål var han även misstänkt för stöld tillsammans med två av de nu misstänkta rånarna. De tre männen greps av polis i en skåpbil full med stulna möbler. Men 22-åringen friades i tingsrätten från stöldmisstankarna. Han arbetar som plåtslagare och har på ytan ett i stort sett skötsamt liv. Han har häktats som misstänkt för grovt rån.

Andra som varit misstänkta för rånet är en 26-åring och en 21-åring. 26-åringen har tidigare dömts för narkotika- och trafikbrott. Han har åtalats för grovt vapenbrott och har även varit misstänkt för försök till grovt rån i juni 2011. Han har tidigare varit skriven i samma område i Norsborg som flera av de andra rånmisstänkta. I mars 2011 utvandrade han till Norge men ska nyligen ha återkommit till Sverige. Det var han som blev skjuten av polisen. 21-åringen tillhör de häktade.

21-åringen dömdes i februari för stöld, snatteri och hot mot tjänsteman till skyddstillsyn. I en personutredning framkom att det förelåg en risk för fortsatt brottslighet. I samma mål var han även misstänkt för stöld tillsammans med två av de nu misstänkta rånarna. De tre männen greps av polis i en skåpbil full med stulna möbler. Men 21-åringen friades i tingsrätten från stöldmisstankarna. Denne person har släppts på fri fot och är eventuellt fortfarande misstänkt för skyddande av brottsling.

Dessutom har en 22-årig kvinna också gripits. Hon är häktad som misstänkt för grovt rån. Rånet år alltså rätt ovanligt då två kvinnor är bland de misstänkta.

Flera av de inblandade personerna har ingått i en gruppering kriminella ungdomar som ibland kallas ”Fittja Boys”. 19-åringen uppges dock ha blivit skjuten för några år sen (2010) efter en konflikt med nån ledande person i det gänget. Det cirkulerar en del rykten om att denne person ska ha vari inblandad i mordet på en fotbollstränare år 2011. Sanningshalten i dessa rykten är väl sannolikt låg som det brukar vara. 26-åringen ska ha varit mycket god vän till den mördade fotbollstränaren och det verkar ju osannolikt att han skulle råna ihop med en person som misstänks för mordet på vännen.  22-åringen ska vara släkt med en ledande person i de aktuella kriminella kretsarna.

Beskrivningarna av de inblandade låter som om någon skulle ha beskrivit den grupp av människor jag ingick när jag var mellan 14 och 20 år gammal. Det var dock ingen av mina närmare bekanta och vänner på den tiden som gick vidare och blev grov brottsling, men några yngre som var vänner  med mina bröder blev det. Liksom en äldre person som en kort tid ingick i umgängeskretsen.

Intressant?
På nätet: PP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements