Fucked for Life – Tumba Lords

Del 33 av 34 i serien Gangstergäng

Fucked for life (FFL) är ett svenskt kriminellt nätverk som uppstod i Tumba på 1990-talet. Kärnan i nätverket var från början 5 unga män/killar som tatuerat ”FFL” på överarmen eller i nacken. De kallade sig ursprungligen ”Tumba Lords” men bytte till det nuvarande namnet i slutet av 1990-talet i Thailand. Tumba Lords bestod av ungdomar som bland annat hängde på en krog vid namn TB’s i Tumba.

FFL kallas också Tumbaligan eller Tumbagänget. Det första större rånet som gänget är kända för är rånet mot en av Riksupongers värdetransporter år 1999. Ett av de största rån som genomförts i Sverige. I början på 2000-talet ska ett antal medlemmar främst ha ägnat sig år att spränga uttagsautomater.

Ursprungsgruppen bestod av fem medlemmar, snart var de 12, men under 2004 uppskattade polisen att gruppen hade cirka 40 medlemmar. FFL sysslade från början med mopedstölder men gick senare över till att stjäla motocrosscyklar.

Flera grova rån har kopplats till FFL, bland annat sprängningen av en värdetransport i Hallunda, ett väpnat rån mot en bussterminal i Landskrona 2002 och ett värdetransportrån i Liljeholmen 2000 men även andra mindre rån. Flera har också varit misstänkta för andra typer av brott som exempelvis utpressning, kopparstölder och inbrott.

Rånet i Hallunda anses ha genomförst av mellan 20 och 30 personer. Mycket få personer är dock dömda. Fram till 2007 endast 4 stycken. Om några fällts där efter är okänt.

En central person i FFL anses Daniel Maiorana vara eller ha varit (beroende på om FFL fortfarande finns eller inte). Daniel Maiorana rymde år 2004 två gånger, den ena gången från Hall tillsammans med Tony Olsson (Tony Byström), en av polismördarna från Malexander,  Mahmoud Amaya och Alfred Sansiviero. Den andra gången från Kumla ihop med Billy Rieloff och Nazim Rudhani. Bägge rymningarna slutade med att rymlingarna greps kort tid efter de ragit sig ut. Redan 2002 hade han rymt första gången. Den rymningen slutade med att han blev skjuten av polisen i samband med gripandet på Odengatan 104 i Stockholm.

Rymningen från Hall år 2004 ledde till en större utredning med 17 misstänkta, de fyra som rymde, åtta andra kända kriminella samt fyra anställda inom kriminalvården och en tidigare anställd. Såväl Tony Byström som Daniel Maiorana hade fått skjutvapen insmugglade till sig i fängelset. Det är enda kända tillfället i Sverige där anställda inom kriminalvården medverkat i en rymning.

Efter rymningen från Kumla år 2004 greps rymlingarna i Örnsköldsvik, hemma hos en FFL-medlem som senare dömdes för främjande av flykt. Rymlingen genomfördes med hjälp av minst två personer utanför fängelset.

I bägge dessa rymningar var det folk från FFL som var behjälpliga med planering och genomförande. Det var det också i den rymning från Norrtälje som Mårten Tammiharju, Tony Palmroth och Basim Bottany genomförde från Norrtälje samma år. Basim Bottany (Peter Bottany) ska ha haft kopplingar till de jugoslaviska gangsternätverken kring Dragan Joksovic, Arkan och Ratko Djokic. I samband med att flera personer mördades i kriget om cigarettsmugglingen år 1998 fick Bottany sin bil sprängd i luften. 5 män åtalades för att ha hjälpt till med rymningen från Norrtälje.

Mårten Tammiharju ska också ha koppling till FFL. Han greps för deltagande i ett misslyckat rån i Täby idag den 10 januari 2012. Tammiharju kommer från Bro i Uppland, det gör också Tony Palmroth som också på vissa håll uppges vara medlem i FFL. Efter avtjänat straff blev Tammiharju på nytt häktad, detta efter att ha gripits vid en polisinsats i Mjölby den 4 augusti 2008. Förutom Tammiharju greps då även en annan återfallsförbrytare, Billy Rieloff som ingick i den så kallade Södertäljeligan.

En av de som planerade rymningen från Norrtälje var Sergio Sepulveda (Chico Sepulveda, Orlando Sepulveda) som så tidigt som 2001 dömdes för brott ihop med Daniel Maiorana. Han var 2010 ägare till domänen hugorosas.se enligt en del uppgifter som jag dock inte kunnat bekräfta. Om han är det idag är därmed också oklart. Enligt andra uppgifter var han inblandad i andra företag vid samma tid men det är också oklart om dessa uppgifter är korrekta.

Simon Coskunoglu, som dömdes för värdedepårånet i Akalla år 2005 uppges i en del källor vara vän med Daniel Maiorana. Hur sann denna uppgift är oklart. Jag har inte kunnat verifiera den så den får betraktas som osann och enbart ett rykte.

2003 omskrevs gänget i media i samband med en våldtäkt i Tumba. Ingen av de åtalde för våldtäkten var dock medlemmar i gänget även om en av de som ursprungligen följt med till kvinnans lägenhet var medlem i FFL. Tre av de anmälda männen åtalades för grovt sexuellt utnyttajnde, ingen dömdes.

Kring år 2007 tycks flera medlemmar i Fucked for Life ha flyttat till Kramfors och gänget skapade sig snart en bas på orten. I Kramfors kan de uppträda mer öppet och mer aggressivt mot polsien än i Stockholm där de flesta medlemmar uppges finnas. Periodvis ska medlemmar också ha bott i Fellingsbro och Lindesberg i Västmanland. Rykten om att en del medlemmar 2006 bildade ett nytt gäng, International Criminale Elite, har också cirkulerat vid en del tillfällen.

Daniel Maiorana tycks även ha hunnit med andra typer av rån, i detta fall egentligen ett inbrott. Det sistnämnda inbrottet var mot ett apotek och rånarna greps i efterhand då de krockat med ett träd i samband med jakten efter dem. De greps även som misstänkta för ett inbrott på ett apotek i Tanumshede.

Polisen i Göteborg menade i samband med gripandet att det var ett resultat av fint polisarbete. Sven Albihn, då biträdande chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland sa:

– Gripandet är ett resultat av de åtgärder vi har vidtagit med anledning av den förhöjda hotbilden tillsammans med de insatser polisområde Fyrbodal genomför inom ramen för operation Kofot – en särskild satsning mot inbrott.

I september 2012 grep två personer som tillhör Fucked for Life i Örnsköldsvik. De greps tillsammans med en tredje person för omfattande bränslestölder:

Männen greps på E4 utanför Örnsköldsvik förra veckan. På lastbilarna de färdades i hittade polisen 4 000 liter bensin och lika mycket diesel, bränsle som misstänks ha stulits på en bensinstation i Umeå. Männen häktades i fredags. Då var brottsrubriceringen häleri eftersom det inte var bevisat att de utfört själva stölden.

En av männen, en 34-åring, är skriven i Bollstabruk. Han dömdes 2004 för främjande av flykt efter att ha hjälpt till när FFL-ledaren Daniel Maiorana rymde från Kumlaanstalten. Rymlingarna greps i en lägenhet i Örnsköldsvik efter en stor insats av nationella insatsstyrkan.

En 30-årig man, som också är skriven i Kramfors, är en släkting till Daniel Maiorana. Han har varit misstänkt för inblandning i ett värdetransportrån i Hallunda men kunde inte bindas till brottet.

Den tredje mannen som häktats, en 30-åring, är skriven i Södertälje. Han dömdes 2009, bland annat för att ha manipulerat bensinpumpar på andra ställen i Sverige. Dessutom står alltså en tredje Kramforsbo registrerad som ägare till ett av de fordon som den häktade trion använde.

Andra källor: Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , Basim Bottany, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Guerilleros – Median Empire MCBergagänget >>
Advertisements