Rimligt med nedläggning av utredning kring dödsskjutning

Vid ett rån i Södertälje mot en guldsmed sköts en av rånarna i huvudet av polisen. Han avled senare på sjukhuset. En utredning mot poliserna som sköt honom inleddes. Det är en rutinåtgärd när polisen skjuter någon. Efter några dagar lades utredningen ner, polisen begick inget brott. Det är klart att det inte kan vara olagligt för polisen att skjuta mot rånare. Mot beväpnade rånare. En sådan ordning vore orimlig.

Den skjutne rånaren hade en AK-47, en Kalasjnikov, som vapen. Det var vad polisen såg. Han tycks ha riktat vapnet mot nån av poliserna. Polisen sköt. Sannolikt siktade inte polisen på huvudet, men mannen blev träffad i huvudet vilket naturligtvis var olyckligt. Men, det vore helt orimligt om det vore olagligt för polisen att skjuta i det läget. I efterhand har det framkommit att det inte var en riktig Kalasjnikov utan en replica. En vapenkopia man inte kan skjuta med.

Skjutningen mot rånaren i sig tycker jag inte man kan rikta kritik mot. Däremot skottlossningen mot flyktbilen efteråt. En skottlossning som sannolikt utsatte kringstående för fara. Dessutom kan man diskutera att poliserna ingrep överhuvudtaget även om man inte kan säga att det var fel. De var få, de var på platsen av annan anledning, de hade inte rätt utrustning för att ingripa mot rånare osv. Det är dock i detta sammanhang också viktigt att komma ihåg att det är lätt att i efterhand kritisera och se vad som kunde ha gjorts annorlunda. När det händer är det inte lika lätt, det går fort, beslut måste fattas snabbt osv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements