Att skapa en reva i samhällsväven

Publicerat på Flyktingbloggen idag (eftersom jag inte postar själv där är det dock inte så snyggt formaterat som jag skulle önska, så jag postar det hela här också):

Polisens nya sätt att arbeta med flyktingar och gränskontroll, Reva, innebär att man trakasserar mörka människor. En person med utländskt utseende kan bli stoppad var som helst och id-kontrollerad. Det handlar utan tvekan om rasistiska trakasserier. Arbetssättet skapar en reva i samhället.

Reva – Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete – är omskrivningen för nya metoder för att hitta och avvisa människor som uppehåller sig i landet utan tillstånd. Så kallade papperslösa människor.

Det första polisdistrikt där man började använda metoden var Skåne, närmare bestämt i Malmö. Polisen gjorde razzior på Möllevångstorget och andra invandrartäta områden tillsammans med Skattemyndigheten. Man stoppade cyklister som bröt mot olika trafikregler – allt för att få en förevändning att kolla identitetshandlingar. Vigselceremonier stormades av poliser. Tonåringar som varit på permission från psykvården – där de hamnat på grund av skräcken för avvisning, greps och utvisades från Sverige.

Från och med slutet av januari 2013 prövas Reva även i Stockholm, något som de senaste veckorna märkts tydligt. I Stockholm bryr man sig inte om cyklister. Där lägger man all sin kraft på att stoppa människor i tunnelbanan.Framför allt spanar myndigheten efter plankare, för att få en chans att kräva legitimation.

Men det kan räcka med att se utländsk ut för att bli stoppad av polisen och avkrävd legitimation. Något som inte är tillåtet enligt svensk lag men som polisen gör ändå.

Det finns ingen lag om att man måste ha id-kort på sig i Sverige. Det finns alltså ingen rimlighet i polisen begäran om att man ska identifiera sig trots att man inte är misstänkt för nåt brott. Problemet är dock att om man inte vill visa upp legitimation för polisen så blir man omhändertagen eller gripen då det i det läget kan var så att polisen har anledning att misstänka brott. När det här sättet att arbeta framförallt riktar sig mot personer som kan tänkas vara utlänningar och invandrare så blir det ett rasistiskt sätt att arbeta. Dessutom kringgår polisen lagstiftningen genom att påstå att man gör sig skyldig till brott som gratisåkning, cykling utan lyse osv. Naturligtvis är de flesta påståenden om småbrott bara dumheter, men polisen kan därmed lagligen fortsätta sitt rasistiska arbete.

Sverige förvandlas på detta sätt genom polisens försorg till en slags polisstat, en stat där rasism driver delar av polisarbetet och viss delar av befolkningen får finna sig i att bli stoppad och kontrollerad varhelst man är ute på gatorna. Det är helt oacceptabelt. Det är inte värdigt en rättsstat, inte värdigt en demokrati.

Polisens rasistiska arbete måste upphöraDet är inte flyktingar och papperslösa som är de som är kriminella i Sverige och polisen borde jobba med att minska brottsligheten, inte med att rasistiskt jaga och trakassera de människor som redan har det svårast.

För flyktingpolitiken finns andra humana och genomförbara lösningar på kort sikt. Något som vänsterpartisten Christina Höj Larsen formulerat på ett bra sätt:

För att komma till rätta med papperslöshet krävs alltså en human och generös flyktingpolitik som ger skydd åt dem som behöver det. För det krävs en rad lagändringar. Men så länge de inte är på plats tvingas vi hitta lösningar för de människor som drabbats och tvingats in i ett liv som gömda. Istället för att jaga de papperslösa vill Vänsterpartiet ge papper åt barn och gömda. Därför föreslår vi tre saker:

  • Sluta omedelbart att i projekt som Reva jaga papperslösa.
  • Ge permanent uppehållstillstånd till barn som uppehållit sig fyra år eller mer i Sverige från första asylansökan. Barn som nioåriga Hinok ska inte utvisas till ett land han aldrig har satt sin fot i.
  • Ge permanent uppehållstillstånd till alla som uppehållit sig i Sverige fyra år eller mera efter sista utvisningsbeslut. Det är inhumant att låta dem fortsätta leva sitt liv i skuggan av vårt.

Vårt samhälle slits redan isär av en rad orsaker. Polisens rasistiska arbete i projektet Reva är ytterligare en. Det är dags att sätt ett stopp för det. Dags att försöka bygga ett solidariskt samhälle för alla. Ett samhälle där även medmänsklighet och flyktingar får plats.

Inlägget är en uppdaterad version av ett äldre inlägg som finns här.

Intressant?
Mer: Mikusagi, Motkraft, Arena, Uhanna, ETC1, 2, Mattlo, Fria, Planka1, 2, Popvänster, AB, SVT1, 2, 3, AB1, 2, SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, Dagens Seglora,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Att skapa en reva i samhällsväven”

Kommentarer inaktiverade.