Skatteparadiset Cypern utnyttjas av banditer och fifflare

Cypern fungerar som skatteparadis för människor från en mängd olika länder, men främst för personer från länder utanför EU.  Men även för svenskar med mindre rumsrena avsikter som det konkursade säkerhetsföretaget Panaxias tidigare ägare som av allt att döma gömt undan pengar på Cypern. Andra svenska företagare som använder och/eller använt sig av Cypern som en del av sitt företagande och i avsikt att minska skatter etc är Christer Ericsson och hans JCE Group, ägarna av Spotify, familjen Lundin, sannolikt Martin Andersson som är delägare i den ryska banken MDM med dotterbolag på Cypern, Sven Norfeldt och hans bolag Dunross, Torbjörn Thörnqvist med Gunvor Group och Kamprad. Även rena maffiagäng som Tambovgänget (med verksamhet i Sverige) använder sig av Cypern för penningtvätt.

Den ökände norske miljardären John Fredriksen, som använt många tveksamma metoder under sitt finansimperiebygge, liksom en rad ryska storkapitalister och maffiatyper använder Cypern som en del av sin skatteplanering och för att dölja verkliga ägarförhållanden. Speciellt frekvent förekommer Cypern i samband med rederikoncerner som Fredriksens och i samband med bekvämlighetsflaggade fartyg inklusive verksamheter inom tvivelaktiga grenar av det internationella fisket. Ofta med anknytning till ryska företag. Större ryska finansfurstar som använder sig av Cypern inkluderar Igor Kolomoysky som har kopplingar till Sverige, Torbjörn Thörnqvists partner Gennadij Timtjenko, Martin Anderssons partner Sergej Popov och stålkungen Abramov:

För det andra definieras ett skatteparadis som en finansplats där det råder mycket låga skatter på inkomster av kapital. Det stämmer också in på Cypern som tar ut 10 procents skatt på utländska företags inkomster plus att realisationsvinsten vid försäljning av fastigheter är lika med noll. Detta räcker till att förklara varför ryska företag och nyrika personer gjort Cypern till sitt nya hemland. Att det inte handlar om vilka ryssar som helst bevisar de krav som Cyperns regering ställer på personer som vill skaffa sig medborgarskap –endera sätta in 17 miljoner euro på ett konto i en av öns banker eller investera i ett företag för minst 50 miljoner euro.

Bland annat hittar vi den ryske stålbaronen Abramov, inte fotbollslaget Chelseas ägare Alexander Abramovich som DN felaktigt angav. Där bor också den norske redarkungen John Fredriksen och Teddy Sagi, en israelisk ägare av spelsajter på Internet. Alla tre naturligtvis med många miljarder euro i privat förmögenhet.

Cyperns position som ett skatteparadis för rika ryska oligarker är sannolikt en av anledningarna till att Tyskland och Finland visat en stor ovilja till att rädda de cypriotiska bankerna som Benny Åsman skriver på bloggen Kildén & Åsman:

Den kanske viktigaste förklaringen till att Trojkan försöker ge Cyperns banker nytt kapital till ett belopp av 17 miljarder euro, varav 5,8 miljarder ska tas från kontoinnehavare på ön, ligger i Tysklands inrikespolitiska situation. Det är snart allmänna val i landet och Angela Merkels situation är mer prekär än vad den någonsin varit. Det är helt enkelt uteslutet att hon och hennes regering skulle acceptera ett stödpaket som låter de ryska miljonärerna och oligarkerna på Cypern slippa undan gratis med hjälp av tyska skattebetalares pengar. Därför har Berlin (och Finland) varit orubbliga i förhandlingarna med Cyperns regering. Tyska pengar till att rädda ryska miljonärer från kapitalförluster –NEIN.

Vi vet inte vad som sagts utom mikrofonernas hörhåll. Men det är nog ingen dålig gissning att Merkel och andra ledare i Trojkan mumlat att ”nu ska vi sätta dit de där ryska maffiatyperna som använder Cyperns banker till att tvätta svarta pengar”. Vilket samtidigt, men indirekt, skyddar ett fåtal västeuropeiska finanshajar som lånat ut pengar till Cyperns banker.

Intressant?
Bloggat: Lasse,
Borgarmedia: DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Skatteparadiset Cypern utnyttjas av banditer och fifflare”

Kommentarer är stängda.