Boston-bomberna liknar Atlanta-attentatet 1996

I Boston häromdagen användes ganska primitiva hemmasnickrade bomber. Gärningspersonen/personerna sökte upp en folkmassa i samband med en uppmärksamma idrottshändelse. Boston Marathon på Patriot’s Day. Tre personer dog och 176 skadades. Ingen har tagit på skulden. Dådet skedde i mitten av april.

Bombdådet i Atlanta skedde också i mitten av april, i samband med en konsert i anslutning till OS i Atlanta. Bombpaketet bestod av tre rörbomber. Endast en person dog, men 111 skadades. Dessutom dog en person av hjärtattack som en följd av explosionen. Det kunde blivit fler döda, men en säkerhetsvakt upptäckte bomben och lyckade utrymma en stor del av alla människor på platsen. Dessutom hade bomben flytta på något sätt så att bombens riktade sprängverkan blev mindre skadlig.

Förövare av bombdådet i Atlanta visade sig vara Eric Rudolph som dock inte greps förrän 1997. Då hade han sprängt ytterligare tre bomber, en på en abortklinik i Atlanta, en på en klubb för lesbiska i samma stad samt en på en abortklinik i Birmingham. Vid det sistnämnda dådet dödades 2 personer, en polis och en säkerhetsvakt. Det var detta bombdåd som ledde till att Rudolph greps.

Eric Rudolph motiverade bomben i samband med OS i Atlanta med att arrangemanget var ett socialistiskt arrangemang och var till för att fira socialistiska idéer. De andra dåden motiverades av Rudolphs abortmotstånd och motstånd mot homosexualitet, homofobi. Han hävdar själv att han inte var eller är medlem i någon organisation, men många., däribland FBI, hävdar att han tillhört de högerextrema fascistiska kristna rörelser som går under beteckningen Christian Identity. Själv har han sagt att han är katolik.

Om det är en person med liknande bakgrund som Eric Rudolph som begått dådet i Boston är naturligtvis för tidigt att säga, men onekligen tyder en hel del på det. Ingen har tagit på sig dådet, sättet att utföra det på liknar andra terrordåd utförda av fascister i USA. Men hur det verkligen är återstår att se.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements