Terminator i verkligheten

Militärindustrin i världen håller på med utveckling av helt autonoma robotar. Självstyrande robotar, automatiska stridsmaskiner som fattar sina egna beslut. En vidareutveckling av de förarlösa droner som dödar så många civila i onödan. Såna som flyger omkring och rullar omkring i Terminator-filmerna. I den framtid som skissas i filmerna och TV-serien Sarah Connor Chronicles. DN:s Thomas Hall som skriver om utvecklingen av autonoma, självständiga stridsmaskiner har sannolikt inte sett Terminator-filmerna för att han tycks tro att det enda som finns i dem är människoliknande robotar.

Hela idén om autonoma stridsmaskiner kritiseras förstås. Human Rights Watch har skrivit en hel rapport om vad som kallas mördarrobotar:

Sharkey är en av forskarna som engagerat sig i en kampanj mot dessa robotvapen som drar i gång på tisdag i London. Bakom ”Stoppa mördarrobotarna” (killer robots), som kampanjen kallas, står även människorättsorganisationen Human Rights Watch, och en grupp kvinnliga fredspristagare med Jody Williams i spetsen.

Williams fick Nobels fredspris för sitt engagemang mot landminor. Kampanjmakarna vill ha ett förebyggande internationellt förbud mot de nya robotvapnen.

Noel Sharkey menar att dessa robotvapen inte kan göra avvägningar på samma sätt som en människa. Han målar upp ett scenario där en vapenrobot känner igen ett fientligt mål, men inte ”ser” att det finns en by med 2.000 civila invånare alldeles intill utan fyrar av en missil.

[…]

Amerikanska myndigheter utformade i höstas nya regler för utvecklingen av halv- och helautomatiska vapensystem. Där talas det om ”rigorösa tester” och att befälhavare ”inom överskådlig tid” ska ha kvar kontrollen över hur vapnen används. Ingen vet hur lång tid det tar innan de automatiska vapnen kan vara klara. Human Rights Watch talar i rapporten ”Losing humanity” från i höstas om tjugo eller trettio år. Noel Sharkey menar att det kommer att gå fortare om det inte blir ett förbud som efterlevs.

Det hela verkar något problematiskt. Med tanke på hur mycket programkod det måste finns i en autonom robot, i en mördarrobot, så är det uppenbart att hur mycket som helst kan gå fel. Och även utan att något är fel så kan besluten som roboten, stridsmaskinen, mördarmaskinen tar ändå vara fel. Ingen människa kan kontrollera det.  Skynet släpps löst. Terminators framtid är på väg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements