Samuelssons: vi har inte gjort nåt fel

De tre bröderna Samuelsson som driver företaget Le Pain Francais har i en serie artiklar i Göteborgs-Posten anklagats för att driva sitt företag med hjälp av lönebidrag och att utnyttja lönebidragsanställda på felaktigt sätt. Att man tagit många personer med lönebidrag är inget som bröderna bestrider men man menar att allt har gått rätt och riktigt till.

Samuelsson har fått hjälp av Timbros Medieinstitut (TMI) för att driva en motkampanj gentemot de uppgifter som GP presenterat. En del av kampanjen är bland annat den helsidesannons som fanns på baksidan av dagens Metro i Göteborg. Om det är Samuelssons eller TMI som betalat annonsen är okänt. Det handlar alltså inte om nåt bidragsfusk menar TMI utan alla lönebidrag har hanterats på ett korrekt sätt. Vidare menar TMI att GP felaktigt pekar ut brödernas syskon trots att dessa inte har med Le Pain Francais att göra.

Själva har bröderna Samuel Samuelsson, Markus Samuelsson och Munir Samuelsson förutom att underteckna helsidesannonsen i Metro startat en blogg där TMI:s artiklar finns återpublicerade. Man återger också ett antal av GP:s frågor och svarar på dessa. En del av dessa handlar om fackliga förhållanden och löner:

Facket har de senaste två-tre åren drivit fem lönetvister mot er.

Vi har aldrig förhandlat med facket kring lönetvister. Under våra tio år med Le Pain Français har HRF vid ett fåtal tillfällen uppmanat oss att korrigera fel som uppstått, vilket vi har gjort.

ZZ (en facklig företrädare på HRF – vårt förtydligande) har bland annat gett oss upplysningar om en bagare som jobbade natt i närmare två år, utan att få ob-ersättning eller ersättning för röda dagar. Vi undrar varför han inte fick det.

Personen i fråga var inte bagare, utan arbetade som cafébiträde och allt-i-allo. Vårt närvaro- och lönesystem registrerar tiden man jobbar och lägger automatiskt till ob-ersättning om man jobbar obekväm arbetstid. På den tiden som cafébiträdet var anställd kunde systemet bara registrera natt-ob till dem som jobbar natt, det vill säga till bagarna. När cafébiträdet jobbade över med att packa bröd under natten, blev detta felaktigt klassat som kvälls-ob i stället för natt-ob. Således fick han ob, men inte rätt tariff. När vi fick kunskap om felen, rättade vi till det så att han fick rätt ersättning. Sedan dess har vi justerat systemet, så att ett sådant fel inte händer igen.

Vi undrar också varför bagaren fick sluta. Enligt fackets uppgifter fick han gå efter att ha påpekat att han inte fick ob-ersättning.

Det stämmer inte alls, och det är inte heller vad facket säger till oss. Anställningen som cafébiträde var redan från början tidsbegränsad till tretton månader och upphörde i december 2010. Först två månader efter han slutat gjorde han oss uppmärksamma på att han hade fått för lite ersättning.

Hur ser det ut för de bagare som jobbar natt hos er idag. Har de ob-ersättning och tillägg för röda dagar?

Ja, det har bagare och andra anställda alltid fått. Vi följer kollektivavtal.

Vid en kontroll har jag också noterat att Le Pain Francais på Vasagatan har fackföreningen HRF:s dekal ”Schysta Villkor” på dörren Ingen med år 2013 på utan en med 2012. Något som sannolikt enbart handlar om när på året den uppdateras (byts ut) och inget annat. Cafét på Vasagatan finns inte med på listan över de företag som har schysta villkor, däremot flera av de andra caféer som företaget äger.  Dekalen innebär:

Sedan 2007 märker Hotell- och restaurangfacket de arbetsplatser som har kollektivavtal med oss med märket Schysta villkor. Märkningen syftar till att lyfta fram de arbetsgivare som tar sitt ansvar och tecknar kollektivavtal för sina anställda.

Genom schystalistan vill HRF också underlätta för alla gäster att utnyttja sin konsumentmakt och göra medvetna val. Är vi fler som väljer att gå på ställen som tecknat kollektivavtal för sina anställda stärker vi också kollektivavtalets roll och betydelse. Idag kan du som gäst ofta se Schysta Villkor-märket i dörren.

Om det påstådda bidragsfusket skriver Samuelssons följande:

I två artiklar i Göteborgs-Posten anklagas Le Pain Français för att fuska med arbetsmarknadspolitiska stöd som t ex lönebidrag. Vi förstår om läsarna blir upprörda över innehållet i artiklarna.

Vi är själva ledsna och upprörda över dessa anklagelser som vi inte känner igen från vår vardag eller från vår dialog med medarbetarna, skyddsombud och facket.

GP skriver att de granskar ”bidragsfusket” på Le Pain Français.

Vi har inte fuskat.

Detta handlar om att det i Sverige finns väldigt många som har fastnat i långtidsarbetslöshet och att samhället anser att detta är ett stort problem. Regering och riksdag avsätter varje år stora resurser för att öka möjligheterna för unga, nyanlända, långtidsarbetslösa, utsatta grupper och personer med funktionsnedsättning.

Le Pain Français är ett av många företag som tack vare arbetsmarknadspolitiska stöd har möjlighet att anställa personer som annars hade varit långt från arbetsmarknaden. Det är inget vi skäms över. Det är något vi är stolta över. Problemet är snarare att för få företag bidrar till att anställa personer med särskilda behov.

Vi kommer inte här svara på några enskilda frågor, utan vi kommer att bemöta GP’s artikel.

Samuelssons har också fått stöd från den arbetsgivarorganisation som representerar restaurang- och kafébranschen, Visita.

Läs också mitt tidigare inlägg om Samuelssons.

Intressant?
Bloggat: Bloggfrossa,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Samuelssons: vi har inte gjort nåt fel”

Kommentarer är stängda.