Val i Norge i september ser ut att bli vänsterförlust

I opinionsundersökningar inför det norska stortingsvalet i september så ser det dåligt ut för regeringspartierna Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstre (SV). Sammanlagt uppger endast 41% att de stöder de två regeringspartierna enligt den senaste opinionsundersökningen medan Høyre och Fremskrittspartiet tillsammans fick 46% i opinionsstöd.  Undersökningen har gjorts av Dagens Næringsliv. Arbeiderpartet har stöd av 29,8% och Høyre av 29,1%.

Fremskrittspartiet, ett högerextremt och främlingsfientligt populistparti är det parti som fått den största ökningen av stöd i opinionen. Partiet är tredje största parti med 17% i opinionsundersökningen. Det andra regeringspartiet, SV, ligger på blygsamma 5,1% medan det radikala vänsterpartiet Rødt fick ett uppgivet stöd på 1,4% i undersökningen.

Trost det dåliga läget i opinionsundersökningen manar Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg ändå att man kan vinna valet:

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener valgseieren er innen rekkevidde, men konstaterer at det ikke blir lett.

– For fire år siden ble det sagt at det ikke var mulig å vinne to valg på rad, men vi vant. Jeg mener det er mulig å vinne tre valg på rad. Men det er selvfølgelig vanskelig, sier Stoltenberg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements