Miljöaktivister anklagade för sjöröveri

Arctic Sunrise

Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise protesterade mot oljeutvinning i Arktis. Fartyget bordades av ryska kustbevakningen. Ryssland gillade inte protesten. Enligt Ryssland befann sig fartyget på ryskt vatten. Enligt Greenpeace internationellt vatten. 25 aktivister har gripits av ryska myndigheter som anser att de kan ha gjort sig skyldiga till sjöröveri. Ett brott som kan ge mellan 5 och 15 års fängelse. En av de gripna är en svenska miljöaktivist.

Greenpeace menar att det istället är ryska myndigheter som begått ett brott. Vid tidpunkten för bordningen cirkulerade Arctic Sunrise enligt Greenpeace tre nautiska mil från Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, på internationellt vatten, men inom Rysslands exklusiva ekonomiska zon (EEZ). Detta innebär dock att Ryssland inte har rätt att borda skeppet enligt Greenpeace.

Kustbevakningen tog sig ombord Arctic Sunrise genom att flyga över fartyget med helikopter och ta sig ner med rep till fartygets helikopterplatta. Några Greenpeaceaktivister låste in sig i radiorummet varifrån de kunde vittna om hur de övriga aktivisterna blev tvingade ned på sina knän med vapen riktade mot sig.

– Den illegala bordningen och det övervåld som den ryska kustbevakningen använde visar hur långt ryska regeringen är beredd att gå för att skydda Gazproms vansinniga och oansvariga oljeborrning, menar Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Redan dagens innan bordningen grep ryska kustbevakningen två Greenpeaceaktivister när de som protest klättrade uppför Gazproms oljeplattform. Den ryska kustbevakningen avlossade också elva varningsskott runt Greenpeace fartyg Arctic Sunrise och hotade med att öppna eld om fartyget inte omedelbart lämnade området.

Anklagelserna om sjöröveri verkar något veka och helt tagn ur luften. Men vi pratar om Ryssland där aktivister döms till långa straff för att ha anordnat helt fredliga demonstrationer så det skulle inte vara oväntat om en rättegång mot aktivisterna för sjöröveribrott genomfördes. Ryssland är långt ifrån demokratiskt och mycket långt ifrån en fungerande rättsstat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements