Många störda och udda kvinnor i TV-deckare

Antalet kvinnor med uppenbara diagnoser som asperger i moderna och populära TV-serier, filmer och böcker tycks vara ovanligt många. De återfinns till exempel i Millennium-trilogin samt TV-serierna Bones och Bron.

Saga Norén

Saga Norén.

 

Men även kvinnor som är socialt störda på grund av övergrepp och annat förekommer ofta, som exempelvis i den mycket bra TV-serien Top of the Lake eller i den också mycket bra serien Orange is the New Black som i huvudsak handlar om socialt störda kvinnor inklusive en del som sannolikt borde ha ADHD-diagnos. Störda kvinnliga huvudpersoner återfinns också i Brottet och dess US-amerikanska variant The Killing. Ingen av dem är egentligen trovärdig och några poliser skulle de aldrig kunna vara i verkligheten. Sen har vi ju den skogstokiga Carrie Mathison i Homeland. Att hon i verkligheten skulle får arbeta i CIA är ju bara helt otänkbart.

Temperance Brennan

Temperance Brennan

Men vanligare är kvinnor som har asperger eller nåt liknande. Lisbeth Salander i Millennium är kanske det första exemplet. Andra exempel är Temperance Brennan i Bones och Saga Norén i Bron. Den enda riktigt trovärdiga beskrivningen av en aspergerperson (aspie) är dock Temperance Brennan. Saga Norén är för konstig helt enkelt. Absolut inte en trovärdig aspie som jag ser det. Och inte en trovärdig polis. Det handlar dock om bra TV-serier. Även Bron finns i likhet med Brottet i en US-amerikansk version, The Bridge. Den har jag inte sett.

Det märkliga är att det sällan finns några män med asperger i dessa polisserier och deckare. Detta trots att betydligt fler män än kvinnor agerar på det sätt Saga Norén och Temperance Brennan gör. Män som har diagnosens aspergeri skulle knappast heller bli chefer i strikt hierarkiska organisationer som polisen. Det skulle omöjliggöras genom problemen med att acceptera chefer som gör ologiska saker, är dumma eller orättvisa. En asperger i en miljö som polisens skulle sannolikt bli en upprorisk bråkstake och knappast kunna gör karriär.

Det finns förstås män som är asperger med i serien Bones, de är vetenskapare och forskare. Nåt som i verkligheten sannolikt inte är ovanligt. De kvinnor som porträtteras som varande asperger i serierna uppträder ofta så som många män med asperger gör medan de flesta kvinnor jag känner till som har diagnosen (det är inte så många, så det kan ju vara en ren tillfällighet) inte agerar på det viset, inte fungerar riktigt så. Och var är vredesutbrotten i TV-serierna? Irritationen över folk som inte förstår? Saker som är ganska vanliga hos intelligenta människor med asperger.

Det tycks alltså vara populärt med störda kvinnor av olika slag i TV-deckare. Varför är lite oklart. Det vore ju mer sannolikt med män som var underliga, eftersom det i verkligheten tycks vara vanligare med underliga män än underliga kvinnor. Dessutom är det som sagt vad, orealistiskt att rejält känslomässigt störda personer som i Brottet skulle få bli poliser eller att aspergerpersoner skulle kunna bli höjdare i en hierarkisk organisation som polisen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Den mest kända serien med personer som sannolikhet är aspergerpersoner är förstås Big Bang Theory. Men det vet ju alla antagligen redan. Förstås.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

2 Svar på “Många störda och udda kvinnor i TV-deckare”

Kommentarer är stängda.