USA bakom FRA-lagen

Det skrev jag redan år 2008, i minst två inlägg. Det skriver Dagens Nyheter nu 5 år senare:

Vad berättar dokumenten från Edward Snowden mer om Sverige?

– När det gäller mängden underrättelser som Storbritannien och USA får in från andra länder globalt är Sverige på samma nivå som Israel, ett annat land som samlar information från internet i mycket stor skala. Precis som Israel fyller Sverige i ett tomrum på världskartan: Sverige kontrollerar kablarna genom Östersjön medan Israel har tillgång till dem i östra Medelhavet. Sverige är ett av ett 30-tal länder som har tredjepartsavtal om underrättelsesamarbete med Five Eyes, de fem engelskspråkiga länderna, säger Duncan Campbell.

Finns det fler sidor av Sveriges samarbete med USA och Storbritannien kring spionage på nätet?

– När man lägger samman alla pusselbitar blir det tydligt att Sverige arbetade ihop med USA och Storbritannien i syfte att skapa nya lagar för massövervakning på nätet. Sveriges nya lagar 2008 sammanfaller med den så kallade Fisa Amendment Act i USA som vi nu vet användes för att öppna hela den amerikanska delen av internet för övervakning. I Storbritannien föreslogs liknande lagar men de stoppades. Övervakning på internet förekom även dessförinnan men i mindre skala och med lägre kapacitet. Den samordnade planen att legalisera underrättelsetjänsternas tillgång till internet genomförs runt 2008 och fler länder följer sedan efter. I rättvisans namn ska jag säga att Sverige varit mer öppet än andra med vad som skulle hända, säger Duncan Campbell.

Jag skrev också om avtalen mellan USA och Sverige redan år 2008. Det hela var och är inga egentliga hemligheter utan har varit känt hela tiden. Att svenska journalister inte vet det är ett klart underbetyg till den svenska journalistkåren. Så här skrev jag då:

Avtalet är långt och mycket omfattande och det är uppenbart att detta avtal, som skrevs under av Mikael Odenberg är det som ligger till grund för FRA-lagen och många av de åtgärder som vidtagits mot fildelare och ”misstänkta” terrorister i Sverige.

I det citerade och länkade inlägget har jag med ett antal utdrag ur ett av avtalen mellan USA och Sverige. Det är ett helt offentligt avtal. Inga problem att läsa det. Behövs inga hemliga dokument avslöjade av Snowden för att veta att FRA-lagen var ett resultat av avtal och samarbete mellan USA och Sverige.

Läs mer:
Varför är FRA-lagen så viktig för moderaterna?
FRA-lagen – en beställning från USA?
USA inför FRA-lag
Ryssland är ett mål för FRA:s spaning
Angreppen på yttrandefrihet och integritet duggar tätt

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements