Största dataspelsföretagen gör spel till spelkonsoler och mobiler

Svenska företag är världsledande på spel. Sverige är en av världens största exportörer av spel. Till datorer, mobiler och spelkonsoler. Mellan 2010 och 2012 växte den svenska spelbranschen med 215 procent och förra året omsatte landets spelutvecklare 3,7 miljarder kronor, enligt branschföreningen Dataspelsbranschen. Den största anledningen till den kraftiga tillväxten är spelet Minecraft. Totalt finns nästan 2 000 anställda i den svenska spelbranschen. Ganska få i jämförelse med svenska industribranscher där ett enstaka företag ofta har mycket fler anställda än så. Trots det är det flest i Norden, endast Finland har en spelbransch som är ungefär lika stor som den svenska. I Finland finns sammanlagt ungefär 1 800 anställda.

Jag har tidigare nämnt flera av de företag som gör spel, exempelvis Mojang som gör det nämnda spelet Minecraft. Då skrev  jag främst om börsnoterade bolag, men inte bara. Den här gången kommer de företag jag skriver om främst att vara utlandsägda företag med utvecklingsverksamhet i Sverige. Ett sådant företag är Dice som utvecklat det nyligen lanserade Battlefield 4. DICE ägs av det stora US-amerikanska spelföretaget Electronic Arts. Men det finns också fler utvecklare av mobilspel. Som exempelvis Simogo i Malmö och Scattered Entertainment i Stockholm.

Simogo är ett handelsbolag och därför finns inga redovisade siffror för företaget. Det finns däremot för de två delägarna i Simogo, Pollybelle AB, som ägs av Simon Flesser, och Urban Binary AB som ägs av Magnus Gardebäck. Bägge företagen omsatte nästan 1 miljon kronor under 2012. Simogo utvecklar främst spel för iOS, dvs för iPhone, iPad etc.

I Malmö finns också ett antal större företag som utvecklar spel. Ubisoft Massive är ett av dessa företag. Egentligen heter dock bolaget Ubisoft Entertainment Sweden AB och har omkring 250 anställda.  Det startades 1997 i Ronneby som Massive Entertainment och köptes 2002 av Vivendi Games och 2008 av Ubisoft. Företaget har främst utvecklat ett antal spel för PC, Ground Control och World in Conflict. På senare år har spelen också utvecklats för olika spelkonsoler. Ubisoft är ett franskt företag med 5 800 anställda.

Ytterligare ett Malmöföretag är Tarsier Studios AB med omkring 40 anställda i koncernen. Företaget är också verksamt i Karlshamn där det grundades 2004.

DICE, eller som företaget egentligen heter EA Digital Illusions CE AB, har utvecklat en lång rad spel, däribland föregångare till Battlefield 4 och spel som Mirror’s Edge. Nu utvecklar de en efterföljare till det senare och dessutom spelet Star Wars Battlefront. Företaget grundades redan 1992 som Digital Illusions av 4 vänner från Amiga-världen. Ett av företagets spel, Battlefield 2 verkar finnas på Steam, en appstore för spel, i ett antal versioner.

Moderbolaget i Sverige heter fortfarande Digital Illusions CE AB och koncernen har lite över 500 anställda (varav cirka 300 i Sverige) och gjorde det senaste bokslutsåret en förlust på nästan 35 miljoner med en omsättning på 640 miljoner. Åren innan dess gick företaget med vinst. VD är Karl Magnus Troedsson och övriga styrelseledamöter i de nämnda svenska bolagen är Keith Alan Kallweite. Stephen Gregory Bené, Benjamin Ovgaard Halbe och Robert Patrick Söderlund.

Ägare av DICE är i slutändan Electronic Arts i USA, via ett nederländskt bolag. Electronic Arts har 9 400 anställda totalt. i Sverige äger de dessutom Electronic Arts Sweden AB med 20 anställda. Sistnämnda bolag har Kallweit som VD.

Det finns inget företag på bolagssajter som heter Scattered Entertainment så vad bolaget gentligen heter är något oklart. Det är i all fall ägt av japanska DeNA så det är kanske bara en filial som än så länge finns i Sverige. Totalt arbetar 20 personer med utveckling inom Scattered Entertainment med utveckling av spelet The Drowning.

Det finns förstås många fler företag, däribland några stycken som hör till de största och som jag ännu inte skrivit om som, Stardoll, Paradox Interactive och Avalanche Studios.

Intressant?
Mer: FZ, IDG, RT, AV, GR, DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Största dataspelsföretagen gör spel till spelkonsoler och mobiler”

Kommentarer är stängda.