De mäktigaste på miljöområdet

Tidningen Miljöaktuellt har rankat de 100 mäktigaste på miljöområdet i Sverige. Listan är lite olycksbådande för huvuddelen av de mäktiga är företagare och borgerliga debattörer. Något som sannolikt inte bådar gott för miljön. För ökad exploatering och ständig tillväxt som dessa förespråkar är knappast rätt väg att rädda klimatet och miljön. Med sådana makthavare på miljöområdet kan det bara gå åt pipan. Tidningen listar också de mäktigaste företagarna, de mäktigaste politikerna osv.

Tio i topp på listan är:

1. Johan Kuylenstierna
Vd för Stockholm environment institute (SEI) sedan 2012. 
Årets miljömäktigaste svensk betonar hur miljöfrågorna hänger ihop med fattigdomsbekämpning, ekonomisk utveckling och rättvis handel.

2. Johan Rockström
Chef för Stockholm resilience centre och professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet (1)
Att Johan Rockström har varit etta på vår lista två år i rad och nu är tvåa ser han själv som ett belägg för att vetenskapen har ett stort inflytande på miljödiskussionen i Sverige.

3 Nina Ekelund
Programdirektör och chef för Hagainitiativet (98)
Grundaren av Hagainitiativet jobbar enträget för att förändra tonläget i klimatdebatten och få ut positiva budskap. Nina Ekelund tar ett raketkliv från plats nittioåtta till tredjeplatsen.

4 Antonia Ax:son Johnsson
Grundare av Axfoundation (17)
Frågan om företagens ansvar har följt csr-Sveriges grand old lady ända sedan hon tog över rodret i familjeimperiet 1982. Få lyssnade då, nu pratar alla om det. Längs vägen har hon bland annat anställt en f d miljöpolitiker som hållbarhetschef på Axfood, grundat sin egen stiftelse för miljö och utveckling samt stadigt klättrat på denna lista.

5 Svante Axelsson
Generalsekreterare på Naturskyddsföreningen (7)
Populär, engagerad, envis och efter nästan 14 år som generalsekreterare fortfarande till synes outtröttlig. Så här skriver en av många som nominerade honom: ”För hans starka optimism och fantastiska arbete som verkar för en hållbar utveckling inom och utanför Sveriges gränser”.

6 Mikael Karlsson
Ordförande för Naturskyddsföreningen och EEB (2)
Karlsson är alltid med i listans topp, men dalar lite i år. Förmodligen på grund av att han lämnar ordförandeposten i Naturskyddsföreningen i sommar. Han fortsätter dock i paraplyorganisationen EEB och oavsett vad övrigt han företar sig i framtiden räknar vi kallt med att han fortsätter att vara miljömäktig.

7 Isabella Lövin (MP)
Europaparlamentariker (40)
Erkänd i hela EU för sitt hårda arbete med att styra upp unionens fiskepolitik i hållbar riktning. Få enskilda politiker lär har gjort så stor miljönytta som Isabella. Nu spänner hon bågen för en ny mandtaperiod och har, förutom fisket, siktet inställt på  andra havsfrågor som nedsmutsning och övergödning plus klimatet och cirkulär ekonomi.

8 Anders Wijkman
Tällberg Forum, Romklubben, upphandlingsutredare, debattör, författare mm. (5)
Mångsysslaren med sin brokiga bakgrund inom politik och organisationer är aldrig långt borta i miljödebatten, oavsett om ämnet för dagen är ekonomisk tillväxt, upphandling eller klimat.

9 Viveka Risberg
Kanslichef på Swedwatch (76)
Tioårsfirande vakthunden Swedwatch är en stark drivkraft bakom svenska företags allt större medvetenhet om hållbarhetsfrågor. Risberg, som leder arbetet, har varit kanslichef i fem år och har sedan tidigare värdefull erfarenhet från andra sidan, från csr-arbete i näringslivet i bland annat Asien.

10 Helena Helmersson
Hållbarhetschef på H&M (36)
Nyss utnämnd till näringslivets mäktigaste kvinna 2014 av Veckans affärer. Enligt tidningen driver hon ”den viktigaste framtidsfrågan i börsens största bolag” och besitter ”makt som sträcker sig långt utanför företagandets inskränkta gränser”. Vi behöver knappast tillägga något.

De mäktigaste politikerna är enligt MIljöaktuellt, Isabella Lövin (plats 5), Jonas Sjöstedt (20), Åsa Romson (36), Gustav Fridolin (40), Per Ankersjö (44), Peter Norman (52), Carl Schlyter (56), Karolina Lisslö (76) och Jens Holm (83). Fyra miljöpartister, två vänsterpartister, en moderat och en centerpartist.

De mäktigaste folkrörelseföreträdarna är enligt Miljöaktuellt två företrädare för Naturskyddsföreningen, Svante Axelsson på plats 5 och Mikael Karlsson på plats 6. Därefter följer Alva Snis Sigtryggsson (25, Fältbiologerna) och Roger Olsson (95, Svenska Rovdjursföreningen). Antalet företrädare för folkrörelser är alltså väldigt få. Också det oroväckande. I sammanhanget bör det också nämnas att Greenpeace och WWF inte är folkrörelser.

En lista som är intressant för mig är de mäktigaste journalisterna som är Anders Hellberg (14, Supermiljöbloggen och Effekt), Johan Ehrenberg (39, ETC), Jens Ergon (50, SVT) och Karin Bojs. Jag är bekant med Johan Ehrenberg och Jens Ergon samt har en överenskommelse om att få återpublicera Anders Hellbergs artiklar om fiske och havsmiljö som publicerats på Supermiljöbloggen på min fiskeriblogg Njord. Dessutom skriver jag ledare i ETC Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “De mäktigaste på miljöområdet”

Kommentarer inaktiverade.