Lejonen – växte fram ur skuggan av ett misslyckat rån

Den  22 januari 2008  rånas ett posttåg som precis rullat in på terminalen i centrala Göteborg. Det väntade storbytet finns inte med i tågvagnarna. Rånet misslyckades men rånarna ställde till stor oreda i centrala Göteborg. Femton personer dömdes senare till långa fängelsestraff. Majoriteten av rånarna kom från Hässelby i Stockholm och minst en hade koppling till Brödraskapet Wolfpack. När dessa män åkte in uppstod ett maktvacuum bland de kriminella i Hässelby och Vällingby. Detta läge kom att utnyttjas av ett kompisgäng som senare skulle kalla sig Lejonen.

Kompisgänget ägnade sig åt småbrott, men kom allt mer in på allvarligare brott som narkotikaförsäljning och langning. 20-30 personer ska ha ingått i gängets centrala kärna år 2011 då kompisgänget växt ut till ett territoriellt nätverk på ett sådant sätt att polisen betraktade dem som organiserad brottslighet. I september 2012 beskjuts en av de frigivna Göteborgsrånarna i Hässelby och en konflikt mellan Brödraskapet Wolfpack och gänget i Hässelby tog fart:

Ungefär samtidigt inleds en blodig konflikt med en lokal falang inom den mer etablerade kriminella organisationen ”Brödraskapet Wolfpack”. Hösten 2012 sker flera attacker grupperna emellan och det är ingen tvekan om att uppstickarna står för det grövsta våldet. Bland annat knivskärs ledaren för ”Brödraskapet Wolfpack” i ansiktet. Offret vägrar samarbeta med polisen, men tack vare blodspår kan en 19-årig medlem kan dömas till fängelse.

Under början av 2013 eskalerar konflikten när personer från nätverket skjuter vilt mot två medlemmar i ”Brödraskapet Wolfpack” utanför entrén till ett köpcentrum i Vällingby Centrum. Två kvinnor som råkar passera undgår med en hårsmån att träffas. Trots att en övervakningskamera fångar delar av händelseförloppet frias de åtalade gängmedlemmarna – domstolen anser inte att det går att fastställa vem som hållit i vapnen.

Efter detta förekommer skottlossning Hässelby allt oftare. I februari i år skjuts flera skott in i en restaurang, vars ägare under samma tid pressas på pengar av en 17-årig medlem i ”Lejonen”. Några dagar senare rapporteras att någon eller några öppnat eld i Vällingby.

Under våren kommer tecken på att Hässelby-nätverket hamnat i konflikt med en ny gruppering, bestående av något äldre kriminella från Tensta och Rinkeby. Mellan april och juli sker ett tiotal skottlossningar i Tensta/Rinkeby respektive Hässelby. Ingen av avlider men ett par medlemmar i ”Lejonen” skottskadas i juli i år, däribland en 22-årig ledargestalt. Två av motståndarna skadas svårt när de kraschar med en stulen motorcykel, efter att de beväpnade gett sig in i Hässelby.

Konflikten med grupperingen från Tensta/Rinkeby tycks i stor utsträckning ha handlat om kokainlangning och kokainhandel. Något som gänget i Hässelby börjat med och tagit över i Hässelby-området på ett annat gängs bekostnad. Ett gäng som sprängdes av polisen under våren 2013.  Sommaren samma år började det tidigare kompisgänget också kalla sig Lejonen.

Oktober 2013 slog polisen till mot Lejonen efter en längre tids spaning, avlyssning och utredningsarbete. Men inte bara personer från lejonen greps och häktades utan även personer från Brödraskapet Wolfpack och nätverket från Tensta/Rinkeby:

I förra veckan häktades en ledare ur det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack för narkotikabrott efter att ha gripits i Råcksta. Det var den senaste i raden av häktningar kopplade till den stora insats som polisen gjorde i slutet av förra året för att spränga knarkhandeln i västra Stockholm.

Nio personer i den kriminella gruppen Lejonen från Hässelby sitter sedan tidigare häktade, och fem personer från en gruppering från Tensta sitter häktade misstänkta för förberedelse till grov misshandel och vapenbrott.

– Själva konflikterna och ilskan har riktats mot varandra inom nätverken, men eftersom spelplanen har varit bland vanligt folk så har tredje man indirekt haft stor risk för att råka ut för våldet trots att det inte varit ämnat för dem, säger Stefan Edin, som är chef för narkotikasektionen hos västerortspolisen.

Ytterligare personer med kopplingar till Lejonen har senare gripits om misstänkta för narkotikabrott, något som till slut lett till åtal mot tolv personer som ingår i gänget. De har åtalats för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Åtalet gäller försäljning av kokain i Stor-Stockholmsområdet under sensommaren/hösten 2013 av ett nätverk av personer baserade i Hässelby-Vällingby området.

Försäljningen har skett genom att mass-SMS har skickats till ett stort antal kunder där kokain bjudits ut till försäljning. Nätverket har använt sig av kodnamnen ”Fred” och ”Tony”. Kunderna har sedan kontaktat nätverket som har levererat kokainet efter kundens önskemål. Många kunder har tillhört Stockholms innekretsar och benämns ”mediekändisar” och ”medieprofiler” av Nyheter 24 och Expressen. Det mesta tyder på att åtalet mot Lejonen har samband med ett tidigare åtal kring kokainlangning, Den härva som går under namnet Taxi-Tony och som lett till ett stort antal åtal och fällande domar mot langare och köpare. Bland de senare finns flera från innekretsarna kring Stureplan. Den liga som Mikael Persbrandt enligt en dom i tingsrätten ska ha köpt kokain från är dock en annan.

Åtal har även väckts mot 21 av köparna och mot två personer för att ha levererat narkotika till nätverket. Vidare har en person åtalats för olaga hot och övergrepp i rättssak, två personer för övergrepp i rättssak och sex personer för grova vapenbrott.

Förundersökningen har varit omfattande och pågått sedan augusti 2013:

Polisinsatsen mot gänget inleddes redan i augusti. Medvetna om att det är svårt att få såväl vittnen som offer att ställa upp blev taktiken att bygga insatsen kring självbärande brott, brott som kan hålla i rätten oavsett om målsäganden och vittnen medverkar.

– Våldet är bara ett symptom. Orsaken är narkotikahandeln. Den blev vår väg in,, säger Stefan Edin.

Genom telefonavlyssning och fysisk spaning samlades bevis för narkotikabrott. Men efter Tenstaskjutningen vågade polisen av rädsla för mer blodspillan inte vänta längre.  Den 24 oktober slog de till. I en samordnad insats greps sammanlagt 11 personer.

Huvudförhandlingen börjar den 5 maj 2014 i Solna tingsrätt och beräknas pågå fram till den 27 juni.

– Det handlar om en organiserad och omfattande narkotikaförsäljning som skett till ett stort antal kunder, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Lejonen – växte fram ur skuggan av ett misslyckat rån”

Kommentarer är stängda.