Författare vågar inte skriva om Hells Angels

Den danske författaren Peter Øvig Knudsen uppger att han länge tänkt skriva en bok om Pusher Street i Christiania, den del av den danska fristaden där hasch i långa tider sålts mer eller mindre öppet. Periodvis helt öppet. Ända sedan fristadens begynnelse faktiskt. Han har tidigare bland annat skrivit de intressanta böckerna om Blekingegadeligen liksom böcker om hippietiden,

Redan tidigt var det uppenbart att mc-gäng hade inflytande över haschhandeln. Det kunde vi se när vi som unga besökare till Roskildefestivalen besökte Köpenhamn inklusive Christiania för att köpa hasch. Inte bara för användning på festivalen utan också för försäljning hemma i Sverige. Besöken i Köpenhamn ledde ibland till övernattning i mc-gängslokaler på Titangade på Nørrebro. Ett av de mc-gäng som sen blev en del av Hells Angels MC och de lokaler som sen blev Hells Angels högkvarter i Danmark.

Idag anser den danska polisen att Hells Angels dominerar och kontrollerar haschhandeln Pusher StreetDetta är en av anledningarna till att Peter Øvig Knudsen drar sig för att skriva en bok om Pusher Street. Han är helt enkelt rädd:

Efter ”Hippie”-bøgerne gik Peter Øvig Knudsen i gang med at researche på en bog, der skulle fortælle historien om Christianias hashgade, som opstod i hippiebevægelsens velmagtsdage i 1970’erne og siden er blevet centrum for en årlig milliardhandel med hash, som ifølge politiet styres af rockergruppen Hells Angels.

»Jeg måtte se i øjnene, at der er et kæmpemæssigt felt med stor samfundsmæssig betydning, som jeg overhovedet ikke tør skrive om. Det er selvcensur baseret på gode råd fra politifolk, som jeg på ingen måde kunne sidde overhørig. Og derfor er projektet opgivet fuldstændigt,« siger forfatteren, som fortæller historien i sin nye bog ”Nakkeskuddet”. Her kan man læse, at flere politifolk rådede ham til at skrotte projektet, fordi han risikerede at sætte sin families sikkerhed på spil, hvis han ville skrive den store dybdeborende fortælling om Pusher Street.

En talesman för Fristaden Christiania menar dock att Øvig Knudsen inte har nån anledning att vara rädd för att skriva om Pusher Street. Han understryker också att det inte är Christiania som är problemet utan mc-gängen:

Det er ikke Christiania, der indirekte knægter forfatteren og journalisten Peter Øvig Knudsens ytringsfrihed – det er rockerne.

Sådan lyder det fra advokat Knud Foldschack, der er medlem af Fonden Fristaden Christiania, og som er frustreret over de sidste dages debat.

Det har skabt stor opmærksomhed, at Peter Øvig har valgt at opgive et projekt om at beskrive Pusher Streets historie i en bog.

Han frygter for konsekvenserne og sine børns sikkerhed. Derfor bliver bogen ikke til noget.

Men ifølge advokat Knud Foldschack tyder debatten på, at ”Christiania skal kanøfles som begreb.”

– Jeg vil meget gerne hjælpe Peter Øvig med at skrive en bog om Pusher Street, og jeg er helt sikker på, at der ikke er nogen på Christiania, der er imod, at han skriver om Pusher Street, siger advokaten.

– Når vi taler om ytringsfrihed, er det meget vigtigt at være præcis og grundig.

– Det er ikke staten, politiet eller de 1000 mennesker, der bor på Christiania, der begrænser hans ytringsfrihed.

– Det er nogle rockere, der er relateret til miljøet i Pusher Street, og det er dem, der begrænser hans skriveri, siger Knud Foldschack.

– Rockere lever af at distribuere hash som bagmænd i forhold til Pusher Street. Det er dem og ikke Christiania, han bør rette sin kritik imod, tilføjer han.

Politifolk har advaret Peter Øvig mod at kaste sig ud i projektet. Dette svarer til, at Udenrigsministeriet advarer danskere mod at tage til Syrien, mener Knud Foldschack.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements