Alla gerillarörelser har AT4

AT4 är ett svensktillverkat vapen. Kallas också Pansarskott m/86. Pansarskott används mot stridsvagnar, pansarfordon men även obepansrade fordon, byggnader och trupp. Ett så kallat pansarvärnsvapen. Ett standardvapen i den svenska militären och också ett standardvapen i den US-amerikanska militären. Det senare gör att vapnet förekommer i alla konflikter där USA är verksamma på något sätt. Det förekommer i alla aländer där USA har baser eller trupper och förekommer följaktligen i de flesta områden där det krigas. Andra länder som också använder AT4 inkluderar Venezuela, Brasilien, Chile, Estland, Lettland, Litauen, Georgien, Frankrike, Storbritannien, Irland, Danmark, Indonesien, Polen, Irak och Taiwan.

US-amerikansk marinkårssoldat med AT4

US-amerikansk marinkårssoldat med AT4

AT4 är enkelt och lätt att ha med sig. Dessutom effektivt mot pansarfordon och fordon. Ett bra vapen för gerillasoldater. Det betyder också att de flesta gerillarörelser i världen har AT4. De får ju i allmänhet sin vapen genom stöld av sina länders vapen eller andra länder vapen. Även från USA:s armé i många länder stjäls vapen. De gerillamän från olika delar av världen jag samtalat med vid olika tillfällen har all haft tillgång till AT4. Att GAM-gerillan i Aceh på Sumatra i Indonesien hade AT4 är därmed inte ett dugg förvånande utan snarare det normala. Islamiska staten i Irak har med all sannolikhet också AT4. Näst efter Carl Gustav (Grg m/48) är AT-4 sannolikt det mest spridda svenska vapnet i världen.

AT4 använd i strid i Irak

AT4 använd i strid i Irak

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements