Det är nåt märkligt med juvelrånet i Angered

En juvelerarbutik (guldsmedsbutik) i Angereds Centrum rånades i måndags och det var oerhört välplanerat och förberett. Först sattes en bli i brand på Angeredsleden. Även fotanglar slängdes ut för att försvåra för utryckningsfordon. Vid ungefär samma tidpunkt eldades också ett flertal däck upp på Rävebergsvägen.

Ena svart SUV körde rakt igenom dörran in till Angereds Centrum och fram till och in i juvelerarbutiken. Bilen hittades senare på Poppegården i Gårdsten. En annan bil, en vit Volvo, som kan ha använts av rånarna hittades vid Norra Röseredsvägen. Den vita bilen anmäldes stulen i början av november, beslagtogs inte av polisen och är försvunnen igen.

Själva rånet genomfördes av 4 personer enligt vad som kan ses på övervakningskameror och vad vittnen uppger. De var klädda i vita heltäckande skyddskläder. Enligt vittnesuppgifter kan en dock ha varit svartklädd. Många uppgifter tyder dock på att en 8-10 personer kan ha varit inblandade, förutom de fyra rånarna, två personer som satte eld på bilen på Angeredsleden och slängde ut fotanglar, två personer som satte eld på däcken på Rävebergsvägen och eventuellt ytterligare två som slängt ut fotanglar på andra vägar och gator i området.

För mig verkar rånet totala överdimensionerat. Ett rån mot en juvelerarbutik kan knappast ge så mycket att det motiverar 8 eller tio personers medverkan. Det kan därför också finnas andra förklaringar till rånet. Försäkringsbedrägeri? Fungerade butiken också som nåt annat? Norra Röseredsvägen där den ena bilen hittades ligger inte speciellt långt från den adress där ägarna till guldsmedsbutiken bor. I vilket fall som helst känns rånet alltför välplanerat, alltför storslaget och med alldeles för många inblandade.

När det gäller rånarna så bör i alla fall några av dem vara lokala förmågor med kännedom om närområdet. Rånet hade nog varit svårt att genomföra annars. Eller så har det förberetts under lång tid. Själva tillvägagångssättet påminner starkt om postrånet i Göteborg 2008, fast i mindre skala. Den gången var det rånare från Stockholm och Brödraskapet Wolfpack.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements