Nyckeln till frihet i verkligheten

Dannemora som är en liten by som grundades av svenskar i det nordöstra hörnet av delstaten New York har ett mycket stort fängelse, Clinton Correctional Facility. Fängelset kallas ofta Dannemora prison. Byn är dessutom uppdelad på två städer, en med namnet Dannemora och en med namnet Saranac. Bägge städerna ligger i Clinton County. Bosättningen på platsen började 1838 och fängelset anlades 1845. Mellan 1899 och slutet av 1900-talet fanns ett mentalsjukhus, Dannemora State Hospital, inne på fängelsets område.

På 150 år lyckades ingen rymma från fängelset, men just i år lyckades två personer ta sig ut och bröt den mycket långa perioden utan rymningar. De två tog sig ut ur fängelset på i princip samma sätt som flykten i filmen Nyckeln till frihet gick till. De grävde sig ut genom bakväggen (kanske täckte de hålet med en affisch också) och tog sig vidare genom att klättra ner och ta sig ut genom tunnlar och avloppsrör. De två männen var dömda mördare, en dödade en polis och den andra kidnappade och mördade en man:

”It was an elaborate plot,” Cuomo said after joining law enforcement authorities to retrace the prisoners’ escape route from the Clinton Correctional Facility in the town of Dannemora in the Adirondacks.

Cuomo said Richard Matt, 48, and David Sweat, 34, were “two dangerous individuals”.

Sweat is serving a sentence of life without parole after he was convicted of first-degree murder for killing a Broome County sheriff’s deputy in 2002. Matt is serving a sentence of 25 years to life for the kidnapping and beating death of a man in 1997.

“A search revealed that there was a hole cut out of the back of the cell through which these inmates escaped,” Annucci said. “They went on to a catwalk which is about six stories high. We estimate they climbed down and had power tools and were able to get out to this facility through tunnels, cutting away at several spots.”

Authorities said there were many questions including how the men acquired the tools. Annucci said prison authorities were checking to see if any power tools were missing from contractors at the prison.

Richard Matt, 48, and David Sweat, 34

Richard Matt, 48, and David Sweat, 34.

De två rymlingarna från fängelset i Dannemora är dock inte på något sätt jämförbara med huvudpersonerna i Nyckeln till frihet. Den ene av dem var ingen våldsbrottsling och de var bägge charmerande. Det är ju torts allt en film. Om verklighetens två rymlingar är charmiga eller inte har jag ingen aning, men det är väl inte så mycket som tyder på det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements