Jonas Falk begär miljonskadestånd

Jonas Falk (tidigare Oredsson) har begärt många miljoner i skadestånd för den tid han satt häktad som misstänkt i ett stort kokainmål. Han greps som misstänkt i Colombia år 2010 och satt häktad i 3,5 år.

2013 dömde tingsrätten Falk till 18 års fängelse, det längsta tidsbestämda straffet som kan utdömas i Sverige. Förra året friades han på alla punkter i Svea hovrätt som ansåg att bevisningen inte var tillräcklig och att Falk inte kunde knytas till brottet.

Som skadestånd för den långa häktningstiden vill Falk ha 15 miljoner i skadestånd. Så mycket kommer han med all sannolikhet inte får. Skadestånd i Sverige är små och om misstankarna mot honom anses vara relevanta så blir skadeståndet troligen mycket litet som i fallet med den mordmisstänkte i Halland som friades:

Fallet gäller ett mord i Falkenberg 2013, då en 26-årig man sköts ihjäl. Den misstänkte 24-åringen satt häktad i åtta månader och dömdes till livstids fängelse av tingsrätten, men friades senare helt i hovrätten. JK motiverar den lägre skadeståndssumman bland annat med att 24-åringens egna beteende hade betydelse för att han blev misstänkt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements