Polisen borde inte ha skjutvapen

Mordfrekvensen (antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare) i Norge är normalt kring 0,6 medan den i Sverige är cirka 0,9. Det är marginella skillnader och har mycket lite med hur många som dödas av polisen att göra även om det verkar som om en journalist på tidningen ETC i en artikel försöker koppla ihop dessa två helt orelaterade saker. Dessutom är nog mordfrekvensen högre i Norge än i Sverige om vi ser på det hela över en tioårsperiod. Det beror på en enda sak. Anders Behrings Breiviks terroristattentat i Oslo och på Utøya. Ett enda nordiskt land har en mordfrekvens på över 1. Det är Finland. Det är bara förvirrande när ETC helt utan anledning försöker koppla ihop mordfrekvens med dödligt polisvåld. De har inte med varandra att göra.

Däremot finns det helt klart ett samband mellan polisens beväpning och hur många personer som dödas av polisen varje år. Vilket i allmänhet är noll personer i Norge och mellan 5 och 10 i Sverige. I Sverige är polisen i princip alltid beväpnad med skjutvapen (det finns undantag, dialogpoliser i Göteborg är aldrig beväpnade). Alla länder där polisen inte har skjutvapen har mycket få personer som dödas av polisen. Det är alltså bättre om polisen inte är beväpnad med skjutvapen.

Antalet skjutincidenter där polisen använder sina skjutvapen har sannolikt också med brottsligheten att göra. Är brottslingar oftare beväpnade med skjutvapen så är det mer sannolikt att polisen också använder skjutvapen oftare.

Hur många legala vapen det finns per invånare har också mycket liten betydelse för våldet och mordfrekvensen i ett samhälle. Ännu mindre betydelse har det för hur många som dör av polisvåld i ett land. Det är helt enkelt inte en relevant siffra i sammanhanget och jag begriper inte varför ETC nämner det i sin artikel om dödligt polisvåld. Både Sverige och Norge hör till de länder i världen där folk har mest legala vapen per invånare. Fler än på Island som ETC nämner. Det beror på att många äger jaktvapen. Men det har inget med dödligt polisvåld att göra och ETC blandar bort korten samt förvirrar genom att ta upp hur många legala vapen folket har i en sådan artikel.

Slutligen. Sverige är i stort sett lika säkert att leva i som Norge. Det är inte helelr skjutvapen som är problemet i Sverige. Utan knivar. Det är fortfarande så att de flesta som dör av dödligt våld dör på grund av knivhugg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements