Vapenhandel och kidnappning

Sinisa Nikolic, också känd som Sinisa Markovic, är en av många personer som den svenska polisen använt som infiltratör eller informatör. Andra mer omskrivna och välkända är Peter Rätz och Max Åström. Enligt uppgifter i GP har Sinisa Nikolic fungerat som informatör och infiltratör åt Göteborgs-polisen under lång tid. Därför kontaktades han av Per Ottosson från polisen i I Göteborg i samband med kidnappningen av Fabian Bengtsson. Det gick dock inte riktigt som polisen tänkt sig. Istället för information fick polisen ytterligare en person som hävdade att han var kidnapparen:

I samband med kidnappningen av Fabian Bengtsson aktiverades polisens källor. Sinisa Markovic kontaktades av kriminalkommissarie Per Ottosson vid länskriminalens underrättelserotel. Ottosson hade under en tid ”drivit denna registrerade källa med varierande resultat”, skriver spaningschefen Sven Alhbin i en promemoria.
Markovic lämnade flera tips under spaningarna.

Den 21 januari tipsade han om personer från Balkanområdet som skulle kunna vara inblandade i kidnappningen. Han uppgav att de hade tillgång till en lägenhet i Kungsbacka eller Varberg.
Den 31 januari lämnade han ytterligare uppgifter om samma personer och nämnde att ”några svenskar strulat till det”.

Markovic fortsatte med att förse polisen med information om påstådda kidnappare.
I själva verket spelade han ett falskspel och ett dubbelspel.

Samtidigt som han lämnade falsk information till polisen ringde han, från den 31 januari, till Bengt Bengtsson och till Sibas informationschef för att pressa familjen Bengtsson på pengar.
Också polisen spelade dubbelspel.

Ottosson, som höll kontakt med Markovic, låtsades inte om att polisen kände till de kontakter som tagits med familjen Bengtsson från Wien. Men i hemlighet begärde Göteborgspolisen ut information från österrikiska kollegor om Markovics telefonsamtal.
”Vi kunde redan då inte helt utesluta att han själv var inblandad”, skriver Sven Alhbin.

De uppgifter den österrikiske polisen fick fram avslöjade att polisens egen informatör ringt utpressningssamtalen samtidigt som han försökt föra polisen bakom ljuset med falska tips.
Markovic greps i Wien samma dag som Fabian Bengtsson släpptes i Slottsskogen.

Från 2002 ska Sinisa Nikolic som då bytte namn till Sinsia Makrovic ha stått under polisens beskydd efter att enligt uppgifter ha berättat om andra brottslingar och brott för polisen, dvs tjallat. Sannolikt handlar det om att Nikolic lämnat uppgifter i samband med målet mot vapenhandlaren från Älmhult, Sven-Erik Ahlberg, då 5 personer dömdes för att sålt och handlat med vapen som skulle förstöras och som tidigare beslagtagits av polisen. En av de dömda i den rättegången var Ratko Zindovic, mer känd som bloggaren Corruptio och en av Sveriges mer välkända rättshaverister. Sammanlagt dömdes 6 personer.

Ahlberg dömdes förts gången på 1970-talet för medhjälp till bankrån. Trots detta fick han licens att handla med vapen. 1993 drogs hans licens in och 1995 fick han tillbaka den. Fyra år senare lämnade han självmant in både sitt vapenhandlar-tillstånd och sin vapenbok. Boken används till att deklarera inköp av vapen, försäljning med mera. Meningen var att de vapen som köptes av polisen skulle skrotas, men så skedde aldrig utan Ahlberg sålde dem vidare i samarbete med andra. Ahlbergs verksamhet fortsatte även efter att hans tillstånd återlämnats. Men nu köpte han inte direkt av polisen utan av andra handlare som köpte av polisen.

I de rättegångar som hölls i ärendet dömdes totalt 6 personer personer. I en rättsprocess hanterades 4 personer. Först dömdes de i tingsrätten och sen i hovrätten. I den senare rättegången sänktes straffen för fyra av de inblandade. Ahlberg som pekats ut som huvudman och som fick det längsta fängelsestraffet i tingsrätten fick sitt straff kortat från fyra år till tre och ett halvt års fängelse. Han friades vad det gälelr grovt häleri. Den växjöbo som i tingsrätten fick två års fängelse för grovt vapenbrott, olaga innehav av ammunition och narkotikabrott, fick sitt straff nerkortat med ett år. Även den norrköpingsbo och den karlstadsbo som var inblandade i härvan fick sina straff kortade från tre år till två år respektive två år och sex månader.

Den grimslövsbo på vars gård den stora vapengömman hittades fanns däremot inte med i hovrättsdomen utan hans fall hölls det separata förhandlingar om. Ytterligare en person dömdes i den aktuella härvan, Ratko Zindovic. Denne dömdes dock i en helt separat rättegång ett halvår innan de andra fem ställdes inför rätta. Varför han hanterades i en särskild rättegång är oklart,men han hävdar själv att han utsatts för ett justitiemord och är oskyldig:

Den dömde själv, Ratko Zindovic, 38 år, säger att han är övertygad om att det berodde på att åklagaren fått direktiv om att polisens informatör- och infiltratörverksamhet inte skulle avslöjas. Om det hållits en rättegång i stället för två så skulle mycket av den information som undanhölls hans försvarare, advokat Sven Fagrenius, bevisa Zindovics oskuld. Informationen skulle också avslöja hemlig kriminalunderrättelseverksamhet. Mycket av den är olaglig. I stället bryter åklagaren, genom att undanhålla förhör med mera, mot lagen och får Ratko Zindovic dömd för grovt vapenbrott till tre och ett halvt års fängelse.

Av de vapen Zindovic dömts för att ha köpt är det sannolikt så att flera stycken egentligen köpts av helt andra personer. Enligt uppgifter från polisförhör i ärendet förmodligen av två av de polisinformatörer som var verksamma vid denna tid, Peter Rätz och Sinisa Nikolic. Peter Rätz förnekar att så är fallet, men Sinisa Nikolic greps med ett av vapnen så där är bevisen solklara. Ratko Zindovic var vän med Ahlberg och Ahlberg är (var?) vän med Thomas Möller, tidigare president i Hells Angels.

Några av de vapen som dök upp i härvan kring polisen Olle Liljegren tycks ha varit vapen med ursprung hos vapenhandlaren i Älmhult. Dvs, det var vapen som polisen lämnat till vapenhandlare för att förstöras som sen hittade ut till brottslingar på omvägar igen. En del av dem uppenbarligen till polisinflitratörer/informatörer som Peter Rätz, Max Åström och Sinisa Nikolic. Enligt en del uppgifter ska en av Lasse Wierups källor i TV-serien och böckerna Svensk Maffia ha varit just Sinisa Nikolic. Denna uppgift har dock begränsad trovärdighet då den kommer från Ratko Zindovic (Corruptio).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!