Att släppa ut odlad lax är direkt miljöfientligt

En grupp aktivister som kallar sig miljöaktivister har släppt ut odlad lax enligt en artikel i ETC. Det är inte direkt en miljövänlig handling utan motsatsen. Att släppa ut odlad lax innebär att den vild laxstammen genetiskt kan bli förstörd, det innebär att sjukdomar hos den odlade laxen (något som är vanligare än bland vild lax) lättare kan överföras till vild lax och mycket annat. Rymd fisk, precis som den nu utsläppta fisken, från fiskodlingar är ett större problem än odlad fisk i sig självt. Att därför släppa ut fisk från odlingar är med andra ord rätt dumt.

Laxodling

Ramin Winroth och Martin Smedjeback simmade ut till odlingen för att släppa ut en lax. Bild: Tomma burar

Nu var det iofs ingen katastrof denna gång då de så kallade miljöaktivisterna bara lyckades släppa ut en enda odlad lax. Det finns förstås fler problem med fiskodling. Ett är naturligtvis fodret som till stor del tillverkas av annan fisk. Denna fisk fiskas framförallt i Peru och Chile, men även i Nordsjön och Nordatlanten, utanför Västafrika och södra Afrika. Det handlar om fisk som skarpsill, sardiner, anchoveta, ansjovis, tobis, blåvitling, taggmakrill, hästmakrill, trynfisk och vitlinglyra med mera. Av denna fisk framställs fiskmjöl oh fiskolja som bland annat används för fodertillverkning. Tidigare, långt innan laxodling var en storindustri, överfiskades fiskbestånden utanför Peru och Chile, men så är inte längre fallet även om det finns problem. I nordiska farvatten förekommer inte heller nåt överfiske på industrifisk (foderfisk) och inga sådana bestånd är i farozonen för att utrotas.

Att släppa ut odlad lax är dock inget som kan påverka detta. Det som behövs är satsningar på alternativa råvaror till foder som exempelvis musselodlingar: Musselodlingar kan dessutom motverka den övergödning som kan vara en biverkning av fiskodling. Det är nämligen också så att det fiskodling behövs, för annars skulle jordens alla fiskebestånd med säkerhet bli utfiskade. Fisk är en bra och nyttig proteinkälla för många människor på jordklotet och för att det ska fortsätta vara på det sättet är odlad fisk sannolikt en nödvändighet.

Men det är samtidigt klart att många typer av fiskodling, exempelvis laxodling inebär problem. Sjukdomarna hos odlad lax är ett stort problem och de mediciner som används för att behandla dessa sjukdomar innebär också stora problem för det vilda livet i havet. En anledning till sjukdomarna är att fisken står så tätt i odlingarna och en annan är att fisk ofta odlas i kassar i det öppna havet. Det finns moderna metoder som innebär att fisk kan odlas i slutna system vilket skulle göra sjukdomsbekämpning lättare, utsläppen mycket mindre och problemen för övrigt liv i havet mindre.

I Sverige odlas inte speciellt mycket fisk och många odlingar är dessutom till för att föda upp lax för utsättning i det vilda och inte till för att producera mat direkt.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Att släppa ut odlad lax är direkt miljöfientligt”

  1. Hej! Vi i Tomma burar är ingen miljöorganisation utan en djurrättsgrupp. Det betyder inte att vi struntar i miljön men att vi har djurrätt i fokus. Vi försöker verka för ett samhälle där inga djur plågas och dödas av människan. vänligen, Martin Smedjeback

    1. Ja, okej, men det spelar ju ingen roll för mitt resonemang.

      Min generella inställning i djurrättsfrågan är att andra djur har rätt att äta djur. Vi människor är djur och kan därför äta djur. Jag har skrivit många inlägg också om det. Vi är sannolikt inte ett dugg överens om det.

      Men jag finner det märkligt att ni som djurrättare vill skada miljön genom att exempelvis släppa ut minkar (minkar är ett stort problem i svensk natur) eller odlad lax. Måste säga att jag hellre äter djur än får min livsmiljö förstörd (något hårdraget uttyckt i detta fall men ändå grunden).

  2. Aktivism när den är som allra sämst. Brist på helhetssyn, som i denna helkorkade aktion, har aldrig bidrag med att leda något framåt.

Kommentarer inaktiverade.