Gängmedlemmar placeras på polisutbildningar

Det är lätt att komma in på landets polisutbildningar. Det är aldrig så många sökande som det finns platser och de platser som finns fylls därmed aldrig. Det gör det lätt för kriminella att placera ostraffade och okända personer på polisutbildningarna. Gängmedlemmar placeras på polisutbildningar helt enkelt. Men uppdagas det att någon student har en koppling till nåt kriminellt gäng stängs de av.

De senaste fyra åren har det enligt DN varit 27 polisstudenter som tvingats sluta. Orsakerna till att de tvingas sluta redovisas aldrig. det är hemligt av säkerhetsskäl. Men enligt vad journalisterna på DN fått fram blev två av dem avstängda för att de hade kopplingar till gängkriminella.

Gängkopplingar

Ett av fallen var en kvinna som hade placerats på sin utbildning av släkten för att de skulle skaffa sig en ”egen” polis. Hon klarade de fysiska, psykologiska och teoretiska proven. Dessutom godkändes hon även vid den avslutande säkerhets- och lämplighetsprövningen. Hon han gå färdigt nästan hela utbildningen innan hon stängdes av.

En annan kvinna som började på polisutbildningen var flickvän till Ismail Abdo (Jordgubben) som då var en ledande person i Foxtrotnätverket. Ismail Abdo stod tillsmmans med Rawa Majid (Räven) bakom den våldsvåg som drabbade Stockholmsområdet och Uppsala förra hösten. Detta efter att de blivit osams och Nätverk Foxtrot splittrats. Hon hemlighöll sin relation med Abdo för att kunna antas till polisutbildningen. Men den upptäcktes senare och hon stängdes av strax innan examen då det ansågs innebär en säkerhetsrisk.

I ett annat fall fick en avstängd polisstudent anställning på en annan myndighet med ett säkerhetsklassat jobb.

Troligen är det fler av de 27 som stängts av på grund av gängkopplingar. Men samtidigt så upptäcks de flesta polisstudenter som placerats av gängkriminella på utbildningen säkerligen inte. Problemet är därför troligen mycket större än vad DN kunnat visa.

Läs mer:

4 svar på “Gängmedlemmar placeras på polisutbildningar”

  1. Förnuftsmässigt är denna problematik kanske inte särdeles svår MEN när vi kommer till de rättigheter som, ytterst utifrån grundlagen, tillkommer varje medborgare blir det mer knepigt. Vad det då handlar om är ”säkerhetsprövning”, ett krav för ett antal tjänster.

    Säkerhetsprövningen består dels av uppfyllandet av ett antal formella kriterier (”svart-eller-vitt” och inte särskilt komplicerat) och dels av en subjektiv bedömning där prövningen t.ex. har att ta ställning till om det finns en risk att den som prövas kan komma under otillbörligt inflytande från någon annan (främmande makt, kriminell organisation, etc.). Den subjektiva bedömningen är en balansgång som säkert iblandande ha karaktären av dilemma. Å ena sidan uppfyller den prövade formella kriterier men kan å andra sidan ha någon form av relation till någon som skulle kunna tänkas utöva otillbörligt inflytande. Är man i denna bedömning för strikt kan det leda till att mycket ärliga medborgare diskrimineras och är man inte tillräckligt restriktiv kan stor skada uppstå. Den bedömning är långt ifrån enkel …

    1. Jag tror inte heller det är enkelt. Men det finns extra anledning att vara mer försiktig när det gäller personer från den syrianska befolkningsgruppen i Södertälje som det förmodligen rör sig om i ett av dessa fall. Och att en person är flickvän med en högt uppsatt gangster borde ju kunna vara väldigt lätt att kolla. Det fallet borde de rimligen ha kunnat upptäcka tidigare.

  2. Enkelt är det absolut inte. Det finns nog två dimensioner i detta där den ena består i hur en relation kan upptäckas och den andra utgörs i vad som är en ”otillbörlig” relation i meningen risken för att utsättas för otillbörlig påverkan.

    Handlar det om nära släktskap finns svaret direkt avläsbart i folkbokföringen i fallet föräldraskap, syskonskap och giftermål. Avlägsnare släktskap, kusin, syssling etc. kan också utrönas från folkbokföringen givet att tidigare generationer finns i den svenska folkbokföringen, är så inte fallet blir det knepigare.

    Samboskap framgår även det av folkbokföringen givet att personerna är folkbokförda på samma adress. Relationen pojkvän-flickvän kan vara svårare om de inte bor på samma adress, djupdykning i sociala medier kan förstås ge svaret även om det då inte alltid är uppenbart om förhållandet består. Lösare relationer och relationer av rent sexuell karaktär kan vara mer utmanande att utröna då få, ibland kanske enbart de två inblandade, känner till den. En annan utmaning att bedöma kan bestå i ”kompis/bästis”-skap.

    Även om relation ibland kan vara svår att utröna och vara av olika karaktär är den ändå på något sätt konkret och definierbar. Värre är det när det gäller avgörandet om relationen är ”otillbörlig” eller inte. Handlar det om blodsband finns alltid relationen alldeles oavsett allt annat och blodsband är självklart inte ”straffbara”. Frågan blir då om någon skall utestängas från en utbildning eller tjänst endast utifrån grunden att det föreligger ett släktskap och i så fall hur nära släktskap som skall anses såsom ”otillbörliga”. Förälder, syskon, kusin, syssling, svåger, svägerska etc. etc.? Att t.ex. vara syskon med en gängkriminell innebär inte med nödvändighet att vederbörande är ”förtappad” och därför ska utestängas från det vi kan se som medborgerliga rättigheter.

    Inte heller att ha en kärleksrelation med en gängkriminell behöver med nödvändighet innebära att personen är ”förtappad”. Förvisso kan nog risken för otillbörlig påverkan vara betydlig då det i botten finns starka känslor och då människans kärleksliv inte alltid grundar sig på strikt rationella överväganden.

    Självklart inser jag att säkerhetsprövningar krävs men det jag med ovanstående funderingar vill peka på är att det finns inte obetydliga risker för att ”helt oskyldiga” stängs ute medan ”skyldiga” kan gå ”under radarn” om det handlar om relationer som inte är kända av omgivningen. Hur vi än vänder och vrider på det finns ett dilemma i detta, ett förhållande som alltid är intressant att reflektera över …

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.