Matmata – Tatooine i verkligheten

Del 12 av 14 i serien Märkliga städer

Matmata i södra Tunisien är en stad med hus nedgrävda i marken. En gammal berbisk stad i bergen. De flesta grottbostäder är idag övergivna även om en del hålls vid liv för turister, däribland hotellet Sidi Driss. Folk bor istället i moderna hus ovan jord. Matmata har idag cirka 2 000 invånare (2 116 år 2004).

Hotell Sidi Driss

Hotell Sidi Driss. Photographed by Andy Carvin in November 2005.

På 1950-talet försökte den tunisiska regeringen förflytta folk från Matmata till Nouvelle Matmata, en stad nere på slätten, men de flesta innevånare föredrog att stanna kvar uppe i bergen. I Matmata och dess omgivning spelades stora delar av den första Star Wars-filmen in och hotell Sidi Driss är Owen och Beru Lars bostad i filmen. Även senare Star Wars-filmer har delvis spelats in i södra Tunisien som alltså kan sägas vara verklighetens Tatooine.

En del av södra Tunisien där Star Wars spelats in heter Tataouine och det är därifrån namnet Tatooine kommer.

Matmata

Matmata

Matmata var ett centrum för motståndet mot den franska kolonialmakten i början av 1900-talet då en stor del av Mohamed Daghbajis frihetskämpar kom från byn. Det var också en tillflyktsort för befolkningen under andra världskrigets bombningar av tunisiska städer som Gabés.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Series Navigation<< Santa Cruz del Islote – tätpackatEkofiskkomplexet >>
Advertisements