Skott mot Sturecompagniet ger otäcka associationer

En person ha skjutit mot nattklubben och restaurangen Sturecompagniet natten till idag. Larmet som skjutningen kom strax före klockan 3. Enligt polisen som är mycket förtegan handlar det om att en ännu så länge okänd person skjutit med ett okänt föremål mot entrén. Ingen person kom till skada och restaurangen stängdes i samband med händelsen. Under förmiddagen idag ska polisen undersöka brottsplatsen.

En skottlossning mot Sturecompagniet drar till sig mer intresse än vanligt. Detta då ett av Sverige mest uppmärksammade mordfall skedde vid restaurangen år 1994, de så kallade Stureplansmorden då fyra personer dödades. Detta våldsdåd ägde rum den 4 december 1994 vid Stureplan i Stockholm. En ordningsvakt och tre gäster dödades vid nattklubben Sturecompagniet då Tommy Zethraeus, enligt den fällande domen, öppnade eld rakt in i entrén. Även Guillermo Marquez Jara dömdes för medhjälp till grovt vållande till annans död.

Vid skottlossningen dödades dörrvakten Joakim ”Jocke” Jonsson samt tre kroggäster: Kristina Oséen, Katinka Genberg och den döva författaren Daniella Josberg. Alla dödade var 21 eller 22 år gamla.

Både Zethraeus, Márquez Jara och en 21-årig kamrat hade varit på nattklubben Gino innan händelsen. De fortsatte sedan till Sturecompagniet. Det var kö och de tre nekades inträde. Márquez Jara hamnade då i bråk med en av vakterna. När polisen anlände tog de Márquez Jaras personuppgifter. I samband med det slog Márquez Jara till en av vakterna, Joakim Jonsson. När Zethraeus och Márquez Jara efteråt lämnade centrala Stockholm i bil åkte de för att hämta ett vapen för att återkomma till restaurangen för att skrämma upp eller döda vakten.

De hämtade en automatkarbin i Hagsätra och återvände till centrala Stockholm. Med i bilen fanns också 21-årige Farshad Doosti. Bilen kördes av 21-åringens yngre bror som parkerade bilen vid Engelbrektsplan på Birger Jarlsgatan och sedan väntade på att de andra skulle återvända.  De tre promenerade genom Humlegården och Márquez Jara bar vapnet. Strax efter klockan 5 på morgonen återkom de till Stureplan. Márquez Jara överlämnade vapnet till Zethraeus som började skjuta ned de vakter och de gäster som befann sig i entrén till Sturecompagniet. Fyra människor dödades och över 20 skadades av skott eller glassplitter

Efter skottlossningen sprang de tre gärningsmännen tillbaka mot Humlegården, korsade Birger Jarlsgatan och till bilen. Efter att ha sovit över hos en kompis i Årsta gömde de sig i en sommarstuga i tre dygn. På kvällen den 7 december åkte de hem till en bekant som bodde i ett ensligt beläget hus på Svartsjölandet i Mälaren. Strax efter att de lämnat platsen greps de strax efter klockan tio på kvällen av polisen vid en vägspärr på Kärsö.

Ett stort antal personer dömdes för inblandning i morden:

  • Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för fyra mord samt flera fall av mordförsök
  • Guillermo Marquez Jara dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för medhjälp till ett mord, medhjälp till grovt vållande till annans död i tre fall samt medhjälp till grovt vållande till kroppsskada i flera fall.
  • Den 21-årige äldre (Farshad Doosti, numera Farshad Nyström) brodern dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till grovt vållande till annans död samt medhjälp till grovt vållande av kroppsskada.
  • Den yngre brodern dömdes till två och ett halvt års fängelse för vållande till annans död, grov misshandel samt medhjälp till vållande av kroppsskada. Tingsrätten tog särskild hänsyn till dennes ålder.
  • En 24-åring dömdes till fyra månaders fängelse för skyddande av brottsling
  • En 21-åring som såg till att vapnet försvann genom att sänka det i sjön Magelungen dömdes till en månads fängelse
  • En man och en kvinna dömdes till två månaders respektive en månads fängelse för olaga vapeninnehav
  • En 22-årig kvinna dömdes till skyddstillsyn för att ha gett 19-åringen (den yngre brodern) falskt alibi samt för att hon haft mordvapnet i sin bostad.
  • En 23-årig man dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att ha gett bröderna falskt alibi.

Straffen sänktes sedan i Hovrätten för Márquez Jara och den äldre brodern men sedan höjdes det i Högsta domstolen igen. de dömdes dock inte för medhjälp till mord i de högre instanserna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements