Enfald, likriktning och ensidighet på GP:s ledarsida

GP vill vidga perspektivet och därför handplockar de vad de kallar unika krönikörer till ledarsidan. De lyckas sanslöst dåligt. Flera av de så kallat ”unika” är personer som skriver debattartiklar, krönikor och kulturartiklar i var och varannan svensk tidning. Sådana som Paulina Neuding, Ann Heberlein och David Eberhard.

Det är också idel vita ansikten. Ingen etnisk mångfald där inte.

Dessutom är det nästan helt och hållet övre medelklass och samtliga har bakgrund i medelklass eller överklass. Det är högutbildade människor inom universitetens elitskikt. Ingen med son-namn och ingen med soldatnamn. Klassmäsigt totalt likriktat.

Trots att GP hävdar att det ska finnas vänsteråsikter hittar jag ingen med vänsterståndpunkter bland krönikörerna. Ingen politisk bredd alltså. Total ensidighet.

Tittar vi på ledarredaktionen som helhet blir det dock mer etniskt blandat även om de alla fortfarande är från norra Europa, väldigt vita och medelklass. En person har en bakgrund i södra Europa. På en ledarredaktion går det sista förstås inte att undvika och det går inte heller att undvika politisk ensidighet. Sådant är naturligt bland anställda på en stor borgerlig tidning. Den klassmässiga bakgrunden bland ledarskribenterna förefaller till och med bättre än bland de ”unika” krönikörerna. En av ledarskribenterna har till och med ett son-namn. GP är uppenbarligen lite bättre när de anställer än när de ska välja så kallat unika röster för att skriva krönikor.

Sammantaget är GP:s ledarsida enfaldig, enhetlig, ensidig, enkelspårig, enkelriktad, likformig, likriktad, reaktionär, högervriden och borgerlig. Sen har de själva mage att kalla det unika perspektiv och sakkunnighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. 2016-01-02. Jag har skrivit en uppföljning efter att Heberlein kritiserat mig i GP:

Ann Heberlein, klass, klassresor och det goda samhället

Advertisements