Muslimska länder har låg våldsbrottslighet

Del 2 av 6 i serien Kultur och brottslighet

Vid jämförelser av brottslighet på ett internationellt plan är det mycket lätt att konstatera att muslimska länder har låg brottslighet i jämförelse med andra länder. Det gäller i såväl Afrika som Asien. Låt oss se hur det ser ut enligt den internationella statistik som finns tillgänglig. Den statistik som är jämförbar mellan länder är mordfrekvensen (antalet mord per 100 000 invånare) då definitionen för mord är likadan i de allra flesta länder. Statistiken är från United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) och finns också tillgänglig från Världsbanken. Jag har i dessa listor uteslutit länder där det är krig. De flesta uppgifter gäller 2011 eller 2012.

Lägst mordfrekvens i Afrika

Algeriet 0,7
Malawi 1,8
Réunion 1,8
Sierra Leone 1,9
Marocko 2,2
Tunisien 2,2
Senegal 2,8
Mauritius 2,8
Liberia 3,2
Sao Tome och Principe 3,3
Egypten 3,4
Niger 4,7
Mauretanien 5,0
Mayotte 6,0
Ghana 6,1

Förutom Sierra Leone, Liberia, Ghana, Egypten, Malawi och Sao Tome & Principe och Mauritius handlar det om länder som tidigare varit franska kolonier. Samtliga länder utom Sierra Leone, Liberia, Ghana, Mauritius, Réunion, Malawi och Sao Tome & Principe är muslimskt dominerade länder. Sierra Leone och Liberias förekomst på listan är tveksam då länderna nyligen varit inblandade i blodiga krig. Det är tvivelaktigt om uppgifterna faktiskt stämmer. Tas Liberia och Sierra Leone bort skulle ytterligare två länder med i huvudsak muslimsk befolkning hamna på listan. I Afrika verkar också kopplingen mellan rikedom och låg brottslighet vara svag. Att tidigare franska kolonier oftast har låg våldsbrottslighet kan också iakttas i andra delar av världen.

Lägst mordfrekvens i Asien

Singapore 0,2
Japan 0,3
Kuwait 0,4
Bahrain 0,5
Indonesien 0,6
Kina 0,8
Saudi-Arabien 0,8
Hong Kong 0,9
Sydkorea 0,9
Oman 1,1
Qatar 1,1
Macao 1,4
Tadzjikistan 1,6
Bhutan 1,7

Listan består av länder med kinesisk/japansk kultur, kinesisk befolkning eller länder som är dominerade av islam. De flesta länder på listan är rika och de muslimska länderna är i allmänhet mycket konservativa med en begränsad frihet och rörlighet för befolkningen. Det handlar i samtliga fall på listan förutom Hong Kong, Kina, Japan och Sydkorea också om länder med låg alkoholförbrukning.

Helt uppenbart finns det ett samband mellan religion och mordfrekvensen i ett land. Det finns också ett samband mellan alkoholkonsumtion och religion. Alkohol har stor betydelse för mängden våld och därmed också för antalet mord i ett land. Det kan betyda att brottsligheten i spådan länder ser annorlunda ut. Därför ska jag i några kommande inlägg också titta på korruption och kvinnors situation i olika länder. Dessutom finns det i Asien ett samband mellan låg mordfrekvens och den kinesiska kultursfären vilket inkluderar Japan och Sydkorea. Dessutom finns det i Asien ett tydligt samband mellan rikedom och låg mordfrekvens. Så visst finns det kulturella mönster när det gäller brottslighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Visst finns det kulturella skillnader när det gäller brottslighetVåldsbrottsligheten i Afrika – låg i norr, hög i söder >>
Advertisements

2 Replies to “Muslimska länder har låg våldsbrottslighet”

Kommentarer inaktiverade.