Inga IS-resor från Göteborg

Sen förra sommaren har inte en enda person åkt till Syrien eller Irak från Göteborg för att strida för någon islamistisk grupp. Ändå läser vi gång på gång att Göteborg skulle vara den stora rekryteringsbasen i Sverige för islamistiska organisationer.

Inget i Göteborg har förändrats sen innan förr sommaren så det finns anledning att tro att pratet om Göteborg som den stora grogrunden för islamister i Sverige aldrig haft någon sanningshalt. Att det finns personer från Göteborg som åkt för att strida i Syrien och Irak är förstås otvivelaktigt, men omfattningen har uppenbarligen inte varit så stor som Säpo uppgett och media spridit. Under hela hösten matades vi med uppgifter om det var värst i Göteborg. Nu visar det sig att inte en enda person från Göteborg åkt ner under den period när Säpo hävdade att resandet ökade.

När det nu konstaterats att Göteborg inte har några islamistiska resenärer så hävdar Säpo istället att resandet från resten av Sverige ökat och att hela 300 personer från Sverige åkt ner sen kriget började. med tanke på att Säpo tidigare uppgett att de flesta av dem kom från Göteborg kan vi nog utgå från att siffran är totalt överdimensionerad. Enligt Säpo finns det för närvarande 126 personer från Sverige som strider för islamister i Syrien och Irak. Med tanke på hur fel de haft om resandet Göteborg har de väl sannolikt fel om den siffran också.

Det är sannolikt så att antalet svenskar som stridit för någon islamistisk organisation i Mellanöstern är betydligt färre än vad Säpo uppgett och uppger.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements