Göteborg som det en gång såg ut

En insändare i GP som jag inte riktigt förstod syftet med tog upp det småskaliga Göteborg och hur det en gång såg ut som. Kanske var det hela ett försvar att låghusbebyggelse och mot sådana byggnader som Karlatornet. Men det framgick i så fall inte riktigt. Insändaren menade att bara två städer byggts med en liknande stadsplan som Göteborg. Förutom Göteborg också Djakarta som då förstås inte hette så utan Batavia. Det är dock inte sant.

Många nederländska städer har liknande stadsplaner. Amsterdam är ett exempel. Dock äldre. Men från samma tid som Göteborg finns en stad bevarad som än idag ser ut som Göteborg kanske gjorde en gång. Stadens namn är Harlingen. Staden är äldre än Göteborg men byggdes om enligt en ny stadsplan ungefär samtidigt som Göteborg byggdes (även New York, då Nieuw Amsterdam, byggdes samtidigt som Göteborg med en liknande stadsplan, men vad det verkar utan kanaler). Harlingen har en flod, fler kanaler, vallgrav och är mer bevarad än centrala Göteborg. Sannolikt då där aldrig byggts trähus utan stenhus som ju inte är lika känsliga för brand.

Harlingen

Harlingen

Harlingenkarta

Harlingen idag

Harlingen

Kanal och hus i Harlingen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements