Namngivna IS-krigare inte alls alltid IS-krigare

Idag har tidningen GT namngett en rad svenskar som stridit i Syrien varav större delen är från Göteborg.  Det handlar främst om personer som dömts för brott som begåtts i Syrien eller sådan som stupat. Tidningen kallar dem IS-krigare men det är inte korrekt. Flera av de som namnges har faktiskt stridit mot Islamiska Staten (IS, Daesh).

Från Göteborg är 23 personer namngivna. 10 av dess har inte stridit för IS. Några har senare gått med i IS eller så har gruppen de stridit för anslutit sig till IS. 4 stycken har enbart stridit mot IS i förband tillhörande Nusrah-fronten (Al-Nusrah, allierade med Al-Qaida) medan det överhuvudtaget inte är känt om en av de namngivna stridit alls. För en annan mer välkänd person från svensk media, Mirzad Bektasevic, är gruppen han stred för inte känd.

Flera av de stupade IS-.krigarna är släktingar från nordöstra Göteborg. Det gäller bröderna Taha Shade och Mostafa Shade som är kusiner med bröderna Omar Shahadeh och Khaled Shahadeh samt Jonas Aref El Hassan. Khaled Shahadeh ska idag leva i Sverige igen så han är den ende återvändare som inte dömts för brott bland de namngivna. Dessa personer har palestinska rötter.

Bland de mer intressant namnen återfinns konvertiten Michael Skråmo som reste ner med fru och barn år 2014. Även frun ska vara konvertit. På Skråmos svenska adress i Länsmansgården har Bektasevic varit skriven. Bektasevic greps nyligen i Grekland.

En annan intressant person är Yassin Ben Salah som stupade i Syrien i december 2013. Han har varit aktiv på vänsterkanten i föreningen Pantrarna och eventuellt också medlem i Rättvisepartiet Socialisterna. Ett parti som uppenbarligen haft svårt att orientera sig i Göteborg och lierat sig med det märkliga personer.

Föreningen Pantrarna är till viss del ökända då flera personer involverade i gangsterkonflikten i Biskopsgården varit aktiva i föreningen. Att det fanns sådana kopplingar i Pantrarna framgick ganska tidigt så det var mycket olyckligt att föreningen omhuldades av vissa delar av vänstern, främst i autonoma kretsar, bland intellektuella utan koppling till den organiserade vänstern och i Rättvisepartiet Socialisterna som hade stort inflytande i organisationen genom några ledande medlemmar som exempelvis Murat Solmaz. Av allt att döma existerar föreningen Pantrarna inte idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements