Kläder tillverkade av trä har vi länge haft i Sverige

I en artikel i tidningen ETC skriver de om viskos, en textilfiber som tillverkas med skogsråvara som utgångspunkt. Kläder av viskos är inte så vanligt idag, men för 40-50 år sen var det mycket vanligt. I allmänhet kallades fibrerna för rayon efter ett US-amerikanskt företags varumärke. Strumpor av rayon började tillverkas redan 1912 och andra typer av kläder 1916.

Det fanns också en stor fabrik som tillverkade viskos i Sverige, Svenska Rayon AB. Vi fabriken tillverkades rayonsilke (konstsilke) för användning i kläder och textilier samt rayoncord för användning i bildäck.

Fabriken för viskostillverkning byggdes 1942 i värmländska Vålberg och Kooperativa Förbundet (KF) var största delägare, från 1959 enda ägare.  Fabriken var som störst vid mitten av 1960-talet med 1 500 anställda. Mellan 1966 och 1975 fanns också nylontillverkning vid anläggningen i Vålberg. Samma år lades också tillverkningen av rayoncord ner. 1976 hade fabriken 800 anställda och tillverkningen olönsam. Fabriken räddades genom statliga åtgärder och statlig stöd med tillverkningen minskade gradvis och i slutet av 1980-talet fanns det bara 300 anställda. KF sålde 1993 fabriken till Hebi Health Care och 2004 lades den sista tillverkningen ner.

Det fanns också fabriker i Sverige som tillverkade textilier av viskos, exempelvis AB Svensk Konstsilke i Borås vars stora byggnad i centrala Borås numera används till nåt annat. AB Svensk Konstsilke som grundades redan 1918 drev såväl spinneri som väveri. Själva företaget finns än idag med huvudkontor i Borås, men någon egentlig tillverkning finns väl inte i Sverige, men däremot i Estland och Kina. Tillverkningen består av produkter för bilindustrin, däck och skogsindustri.

Med tanke på att viskos tillverkades i stor skala i Sverige under flera decennier är det märkligt att nu läsa om att viskos är framtiden när det gäller kläder. Ännu märkligare blir det när det tillverkats kläder av viskos i 100 år. Kläder tillverkade av viskos är dock vad jag kommer ihåg inte speciellt behagliga och det behövs uppblandning med naturfibrer som exempelvis bomull för att de ska vara okej.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Kläder tillverkade av trä har vi länge haft i Sverige”

Kommentarer inaktiverade.