Färre och färre vänsterbloggar

Det blir färre och färre vänsterbloggar. Den senaste att lägga ner är Annarkia. Tidigare har Jonas Sjöstedt och Röda Malmö lagt ner liksom en del andra mindre vänsterbloggar. De förr allra största vänsterbloggarna, Esbatis kommentarer och Jinge har går olika öden till mötes. Ali Esbati lade först ner sin blogg men skriver idag sporadiskt och Jinge sålde sin till Anders Romelsjö som gjort den till en propagandablogg för 40-talistmaoister. Den är oläsbar för oss andra.

Många tidigare bloggare fokuserar istället på facebook. Men facebook har ett grundläggande problem i samband med politik. De som nås är i huvudsak såna med samma åsikter. Om syftet är att påverka människor är facebook med andra ord värdelöst. Men en blogg når en betydligt bredare grupp människor genom att Google-sökningar är den viktigaste källan för läsare på en blogg.

Kvar finns dock Jinge själv. Han skriver idag om politik på Bilderblogg och är klart läsvärd. Andra större vänsterbloggar idag är bl.a. Konst & Politik, Pepprat Rödgrönt,  Kildén & Åsman och Frances blogg. De två sista uppdateras dock med rätt långa mellanrum.

Själv har jag istället för att minska bloggandet förändrat det. Förr skrev jag om allt möjligt här på bloggen, men idag handlar den främst om politik och samhällsfrågor med specialfokus på brott av olika slag. Jag har istället knoppat av och skapat fler bloggar. En om yrkesfiske, Njord, som utvecklats till Sveriges ledande sajt om yrkesfiske och där jag skriver varje dag. Vidare har jag skapat en blogg om finansvärlden med inspiration av CH Hermansson böcker om de 15 familjerna. Där uppdaterar jag ibland och på samma sätt är det med min särskilda SF-blogg. Där skriver jag ibland. Dessutom har jag skapat en framgångsrik historisk sajt om Göteborg, Det gamla Göteborg. Utan tvekan den webbsajt som har mest information om Göteborgs ekonomiska historia. Det blir nästan ett litet medieimperium.

Läsandet på denna blogg har inte minskat på grund av avknoppningarna utan har varit stabilt. Det totala antalet läsare på min sajter har däremot ökat kraftigt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Färre och färre vänsterbloggar”

 1. ”Det blir färre och färre vänsterbloggar.”
  Det speglar väl vänsterns samhällsposition i övrigt. Tillgången till det offentliga rummet (debatter, dagstidningar, tv-soffor, …), om vi bortser från det patetiska vänsterpartiets ”både-stödja-nyliberal-regering-och-försöka-vara-vänster-politik”, är nästan helt borta. Att också nu förekomsten i cyberrummet tunnas ut känns som en naturlig följd. En sorglig utveckling, så håll ut Anders.

  ”Jinge sålde sin till Anders Romelsjö som gjort den till en propagandablogg för 40-talistmaoister. Den är oläsbar för oss andra.”
  Att den är oläsbar går att leva med men vad den också gör är att befästa varje upptänklig borgerlig fördom om vänstern som en odemokratiskt kraft, detta utifrån Romelsjös helt sanslösa förmåga att ursäkta såväl Putins fascistoida regim som ett antal andra odemokratisk stater. Romelsjö är skadlig vänstern.

 2. Du glömmer min blogg http://www.lindelof.nu i din översikt, som också kan betecknas som (oberoende) vänster. Jag har bloggat många år och går stadigt framåt, även om den inte hör till de största. Satsar på fler medarbetare och har flera bra skribenter. Lägger ganska mycket arbete på god form, bra språk och bredd i ämnesval.

 3. Kommentar från Jinge:

  Tack för omnämnandet. Jo, nu har Romelsjö svamlat på ett bra tag, och dessutom agerat språkrör för diverse åsikter som jag själv stör mig på, i praktiken så har han hållit på såpass länge nu så att jag återigen börjat skriva om sådant som kan klassificeras som politik, även om jag inte släpper fotograferandet. Att Christina väljer Facebook är förstås ett misstag när hon redan har en bra och fungerande blogg. Men vaff… sådant går ju faktiskt att förändra. Men visst funderar jag ibland på det riktiga i att sälja bloggen även om jag fick en bunt tusenlappar. Men som sagt, det ska bli mer fart på bloggandet iaf… Det går f.ö. inte att spara kommentaren med vare sig fejan eller twitter, har försökt…

  Jinge

Kommentarer inaktiverade.