Razzia mot Ryanair på grund av svartanställningar

Tysk polis har slagit till mot Ryanair på grund av misstänkt skattefusk och att de haft personal med svarta löner. Totalt genomförde den tyska polisen och tullen en razzia mot Ryanairs kontor på sexplatser, Berlin-Schönefeld, Köln, Weeze, Frankfurt-Hahn, Bremen och Baden-Baden. Även nederländsk tullpersonal ska ha deltagit i razziorna. Även brittiska myndigheter har deltagit i utredningarna kring svarta löner.

Förutom misstänkt fusk med socialförsäkringar, misstänks lågprisjätten för att ha smitit från att betala skatter och avgifter för sina anställda. Ryanair ska ha använt sig av piloter som inte varit anställda av flygbolaget utan inhyrda. Piloterna har hyrts från personaluthyrningsföretagen Brookfield Aviation och McGinley Aviation. Båda med hemhörighet i England. Piloterna har tvingats att formellt skapa ett eget företag som sen hyrt ut dem till personaluthyrningsfirman som i sin tur hyrt ut dem till Ryanair. Ingen har i sammanhanget betalt sociala avgifter och skatter för piloterna som alltså i praktiken varit svart avlönade. Piloterna har inte fått sjuklön utan bara haft betalt för de timmar de arbetat. En naturlig följd av svarta löner och enmansföretag.

Totalt uppger media i Tyskland att det finns 1 600 sådana svartanställningar inom Ryanair och att även andra lågprisbolag använder sig av samma modell.

Utredningen som främst är riktad mot Brookfield Aviation men också mot konkurrenten McGinley Aviation har pågått flera år. Brookfield är världen största bemanningsföretag när det gäller flygpersonal. Bolag som använder Brookfield inkluderar bl.a. Maersk Air, Transwede, Sky Europe, Crossair, Icelandair, Go2Sky, Transavia och många stora bolag i andra delar av världen. McGinley Aviation är för sin del bara en del i ett större bemanningsföretag med uthyrningsverksamhet i fler branscher än flygbraschen.

Ryanair har uttalat att de vill att deras egna anställda och de inhyrda piloterna ska samverka med myndigheterna i utredningen. Sannolikt ett spel för gallerierna. Det är osannolikt att Ryanair inte känt de förhållanden som rådde hos personaluthyrningsföretagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements