Det finns ingen inhemsk terrorism att bekämpa

Ivar Arpi som är ledarskribent i SVD förfasar sig över att Sverige ligger långt efter andra länder när det gäller att bekämpa inhemsk terrorism. Frågan är vad han menar med det då Sverige inte har någon inhemsk terrorism. Det finns helt enkelt ingen terrorism i Sverige. Om något inte finns går det inte att jämföra med andra länder men det försöker Arpi göra ändå.

Det närmaste vi kommer terrorism är högerextremister som Peter Mangs i Malmö. men det är inte sådana personer som Ivar Arpi menar att vi ska bekämpa. Det är islamister han riktar sig mot. Nu är ju inte islamister något större problem i Sverige (även om det är ett problem i vissa grupper i vissa förorter) så hela hans ledare verkar något onödig och missriktad.

Fast Arpi försöker. Att vi inte i Sverige inte försvarat Lars Vilks anser han vara ett allvarligt tecken på att vi inte bekämpar terrorism, För mig blir en logiken ett allvarligt tecken på att allt inte står rätt till i Arpis tankebanor. Lars Vilks har klantat sig helt enkelt. Varför ska vi försvar det. Självklart har vi rätt att tycka vad vi vill, men vi har faktiskt inte rätt att uttrycka vad vi vill hur som helst och var som helst. Det betyder att vi mycket väl får och kan göra provocerande och förolämpande saker, men vi kan självklart inte alltid räkna med att vi kan gör det utan mothugg. Det betyder inte heller att vi måste göra en viss sak bara för att vi får och kan. I Vilks fall har de som hotat och hotar honom gått för långt, gått över gränsen. Samtidigt har kanske Vilks också gjort det. Det är inte en helt enkel fråga, men det har i all fall inget med terrorism att göra som Arpi hävdar.

Att reaktionära och konservativa åsikter har fäste inom vissa grupper i vissa förorter kan gör det svårt för kvinnor i dessa grupper och förorter. Det är naturligtvis något som måste bekämpas och är anser jag, i likhet med Arpi, att vissa delar av vänstern varit alltför mjäkiga och alltför tillmötesgående mot reaktionära religiösa företeelser och åsikter.

Till slut kommer Arpi ändå till de islamister som finns i Sverige och de som stridit i Syrien. Han hänvisar till en bok av Magnus Sandelin som kartlagt 70 kända svenska islamister. De flesta av de som kartlagts kommer från Göteborg, vilket sannolikt har mer med Sandelin att göra än att Göteborg står för större delen av islamisterna. Sandelin bor ju i Göteborgs-området. 70 islamister är liksom ingenting. I ett land som Belgien där islamistisk terrorism kan sägas existera i motsats till Sverige finns det många tusen. Där kan vi prata om ett problem. I Sverige är de inget problem och det finns därför ingen som helst anledning till att vara upprörd över att de inte dömts för nåt. Det finns inget hot från islamistiska miljöer i Sverige. Och nej, islamister och jihadister har ingen bas i Sverige. Det finns inget fog för ett sådant påstående. Arpi yrar helt enkelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements