NMR och våldsbrott – ständiga följeslagare

I Göteborg sitter tre nazister häktade för tre bomber, två mot flyktingförläggningar och en mot en vänsterlokal. Alla tre är medlemmar i den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), tidigare Svenska Motståndsrörelsen (SMR), bildad 1997.

Aktivister med anknytning till NMR är enligt en undersökning som tidningen Expo gjort dömda för en lång rad grova brott, bland annat attacker mot politiska möten. Ledningen för NMR har uppmanat sina anhängare att beväpna sig. Det har medfört att flera NMR-medlemmar dömts för brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen. När Expo i början av 2014 granskade 119 personer som var aktiva i SMR under 2013 var 65 personer dömda för brott. 51 procent var dömda för olika typer av våldsbrott såsom mord, misshandel och våldsamt upplopp. 49 procent var dömda för vapenbrott, och 17 procent hade vid ett eller flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp.

SMR-NMR har genom åren gjort sig kända för att attackera meningsmotståndare, flyktingar, demonstrationer och möten. Mest känt de senaste åren är attacken mot en fredlig demonstration i Kärrtorp i december 2013. Nazisterna var beväpnade med påkar och kastade flaskor mot de som manifesterade, bland annat mot familjer med barnvagnar. Många av dem dömdes till fängelse, framförallt för våldsamt upplopp. Totalt dömdes 23 medlemmar NMR för våldsamt upplopp, och några dömdes även för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman, olaga hot, stöld och skadegörelse. Samtliga som dömdes var män och mellan 17 och 31 år gamla.

Andra våldsbrott som begåtts av medlemmar i och sympatisörer till organisationen är bland annat:

 • 1999 mördades syndikalisten Björn Söderberg. Söderberg var lagerarbetare och hade för tidningen Arbetaren avslöjat att Robert Vesterlund, som satt i den lokala styrelsen för Handelsanställdas förbund var nazist. Detta ledde till att Vesterlund uteslöt ur Handels. Mordet utfördes av tre män med kopplingar till SMR.
 • 2004 dömdes före detta ledaren för Svenska Motståndsrörelsen, Klas Lund, till fyra månaders fängelse för olaga vapeninnehav. Han rymde från anstalten oktober 2004, men greps i Norge i mars 2005. Klas Lund är sedan tidigare dömd för dråp, rån och misshandel.
 • Sommaren 2006 dömdes ledaren för Svenska Motståndsrörelsen i Dalarna till villkorlig dom för två fall av vapenbrott och brott mot vapenlagen. Han var sedan tidigare dömd för rattfylleri. Samtidigt dömdes en annan man, med kopplingar till SMR, till villkorlig dom och dagsböter för två fall av vapenbrott, brott mot vapenlagen och dopingbrott.
 • I december 2007 dömdes en aktivist inom Svenska Motståndsrörelsen till två års fängelse för mordbrand, vapenbrott och skadegörelse.
 • I september 2007 dömdes två män med kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen till fängelse för en rad brott. Den ena dömdes till 2,5 års fängelse för misshandel, grov misshandel, olaga frihetsberövande, olaga tvång, olaga hot, stöld, försök till grov stöld, försök till rån, narkotikabrott, brott mot knivlagen, två fall av dopningsbrott samt vapenbrott. Han var sedan tidigare dömd för misshandel av två invandrare, ett brott han begick tillsammans med två personer från SMR och under en tid då han själv var medlem i SMR. Den andre mannen dömdes till två månaders fängelse för vapenbrott och framkallande av fara för annan, och var när brottet begick medlem i SMR.
 • Den 1 september 2007 skedde ett knivöverfall vid Slussen i Stockholm. Det var i samband med att Svenska motståndsrörelsen sålde sin tidning som bråk uppstod mellan SMR och antifascister. I tumultet blev en person knivstucken i nacken.
 • I december 2007 dömdes Niklas Frost, aktivist inom Svenska Motståndsrörelsen, av hovrätten till fem års fängelse för försök till dråp. Organisationen har senare bedrivit kampanj för att han ska friges. Frost hade flera år varit aktiv i organisationen och var sedan tidigare dömd för flera fall av misshandel, våld mot tjänsteman, olaga hot och hets mot folkgrupp.
 • Svenska motståndsrörelsen agerade språkrör åt den grupp som den 25 augusti 2007 angrep Ung Vänsters spelning i Farsta, där flera personer misshandlades grovt, genom att publicera ett pressmeddelande från gruppen på Nationellt motstånds hemsida.
 • I mars 2008 beslagtog polisen ett stort antal vapen och sprängämnen i vapengömmor på Värmdö och i västerort. Tre män från SMR häktades, misstänkta för vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
 • I samband med ett torgmöte i Brunnsparken i Göteborg, den 28 september 2008 misshandlades fyra medlemmar ur Rättvisepartiet Socialisterna och en medlem ur Moderata Ungdomsförbundet av Svenska Motståndsrörelsen.
 • År 2012 dömes en person för ha mördat Joakim Karlsson i Vallentuna, en annan SMR-medlem är fortfarande efterlyst för mordet.
 • I september 2016 misshandlades en man till döds i samband med en NMR-demonstration i Helsingfors.
 • Den 19 september 2016 utsattes ett socialdemokratiskt kommunalråd i Skurup för mordbrand och NMR:s logotyp sprejades på hans garagevägg

Det är också en organisation som tar emot ekonomiskt stöd från ryska högerextremister och som är Putin-vänlig. Våld, mord och vapenbrott är en del av den verksamhet som Nordiska Motståndsrörelsen bedriver. Det är en del av deras agenda, deras aktiviteter. Det är därför inte speciellt märkligt att tre av dem nu sitter häktade för tre bombdåd. Ett antal som kan väx då det begåtts bombdåd även på andra platser där kända NMR-aktivister från Göteborgsområdet befunnit sig, däribland de tre misstänkta. Ett av dessa bombdåd har skett i Jönköping.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “NMR och våldsbrott – ständiga följeslagare”

Kommentarer inaktiverade.