Att läsa böcker på nätet

På de flesta nätbokhandlar och hos en del förlag går det numer att köpa e-böcker i olika format. När jag köper e-böcker på Adlibris eller Bokus laddar jag ner dem som e-böcker och läser dem sedan i iBook. E-böcker från Adlibris och Bokus är alltid billigare än inbundna böcker, men inte alltid billigare än pocketböcker.

Det går även att köpa böcker direkt i iBook. Det förefaller mig som om det är ännu billigare och dessutom finns det en hel del gratisböcker av olika slag. Att läsa böcker med hjälp av iBook fungerar mycket bra och det är lätt att köpa böcker såväl som att hitta intressanta böcker. iBook är ju en Appleprodukt så det är så att säga integrerat med iTunes vilket innebär att det också finns musik, filmer, TV och radio.

Även på andra sajter går det att läsa böcker, det gäller Google Play som tycks ha ungefär samma prisnivå som iBook och dessutom ett ganska stort antal gratis böcker. De gratis böckerna på såväl iBook som Google Play är ofta novellsamlingar som fungerar som reklam för romaner eller romanserier eller så handlar det om fan-fiction av bättre kvalitet. Många av de böcker jag provta håller en klart godkänd kvalitet utan att höra till det bästa jag läst. Allt jag läst så här långt är science-fiction av författare som inte är så etablerade. På Google Play finns också musik och filmer.

Även på amazon.com går det att läsa böcker. Det finns en del böcker som går att läsa gratis om en har ett Amazon Prime-konto men framförallt finns det ett stort antal böcker som går att köpa mycket billigt. Science-fictionböckerna är dock inte så jättemånga och jag har inte hittat några gratis SF-böcker. Av de mycket billiga (10-50 kr) SF-böckerna så är de flesta skrivna av ganska okända författare. I Amazon Prime ingår också en del filmer och TV-program. Total sett är det dock inte värt månadskostnaden som jag ser det.

Utöver det finns det en mängd sajter där gamla böcker för vilka det inte längre finns upphovsrätt och ibland också en del andra böcker. På Projekt Runeberg och Litteraturbanken finns mängder av klassiker. Andra bra sidor är LaddaNer.nu och Läs en bok.com. Vidare Folkbildningsnätet och Gotlib. Böcker på engelska finns hos ManybooksFeedbooksGoogle Books (ärligt har jag aldrig lyckats hitta en enda bok som verit möjlig att läsa helt och hållet), Project Gutenberg.

De flesta gratissajter har dock inte de böcker som jag är intresserad av vilket är SF-böcker och deckare. Utöver detta finns det förstås också ljudböcker och sajter med ljudböcker. Det är dock inget för mig. Det går för långsamt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements