Inte okej att nazister får marschera i centrala Göteborg under bokmässan

Nazister har sökt demonstrationstillstånd för centrala Göteborg samma helg som bokmässan äger rum. Det innebär stora säkerhetsproblem, både för många som besöker bokmässan och de som ska gå i nazisternas demonstration. Polisen kan med hänvisning till säkerhetsaspekter därför neka nazisterna att demonstrerar i centrala Göteborg och ge dem en lämpliga plats att demonstrera på. Exempelvis ute i Torslanda eller Lindome.

Att polisen måste ge nazisterna tillstånd i centrala Göteborg är dumheter och det förekommer ständigt att polisen ger arrangörer andra platser och gator att demonstrera på än de som arrangören sökt tillstånd för. Precis i dagarna har de beslutat flytta en demonstration i Stockholm av säkerhetsskäl. Anledningen är att flyktingarna som demonstrerar riskerar att överfallas av nazister. Risken för att nazisterna som vill demonstrera i Göteborg ska bli överfallna är också väldigt stor så det finns all anledning i världen att flytta deras marsch.

Polisen kan dessutom helt ställa in arrangemang om det finns risk för att brott kommer att begås. Det har gjorts med musiktillställningar i år och tidigare. Vid nazistiska arrangemang finns det alltid risk att brott begås. Det handlar om en organisation med våld på programmet, vars medlemmar genomfört flera terroristdåd etc. Därför kan polisen utan problem och helt lagligt vägra tillstånd för nazisterna att demonstrera i Göteborg.

Slutligen har polisen all anledning att se till att inga konflikter uppstår på gatorna i Göteborg med tanke på att det ska vara EU-toppmöte i höst. Det finns ingen i Göteborg som vill uppleva det som hände år 2001 en gång till.  Polisfiaskot och polisvåldet den gången riskerar upprepa sig om polisen inte sköter alla sina kort rätt under kommande höst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Inte okej att nazister får marschera i centrala Göteborg under bokmässan”

  1. Respekterar nazisterna ett nej eller att få demonstrationen flyttad? Är inte risken att det oavsett blir bråk och oroligheter ändå? I grunden är det frågan om en brottslig organisation, som inte respekterar vårt demokratiska samhälles regler.

    Det finns en lagstiftning, som förbjuder hets mot folkgrupp, en dessvärre sällan tillämpad lagstiftning. I varje nazistisk opinionsyttring hetsas genom tal, skrift och symbolik mot folkgrupp utan att rättsvårdande instanser verkar reagera nämnvärt. Varför inte ”hårdmarkera” demonstrationerna och gripa de som hetsar och ställa dem till svars?

    Det skulle knappast omvända nazisterna men som en markering från samhället att hets mot folkgrupp är vidrigt och något som inte tolereras borde det ändå kunna ha betydelse.

    1. Nazisterna brukar får sina demonstrationer flyttade i Göteborg så det blir nog så denna gång också. De brukar också finna sig i det.

Kommentarer inaktiverade.