Övervakningskameror minskar inte brottsligheten

I en artikel i SVD hävdas det att effekten av övervakningskameror är omstridd. Det är ett falskt påstående. Effekten av övervakningskameror är välbelagd och välkänd.

De minskar inte brottsligheten.

På vissa geografiska platser kan de kanske minska stöldbrottslighet och narkotikalangning. Effekten är framförallt att denna brottslighet flyttar till andra platser. Våldsbrottslighet påverkas inte alls av övervakningskameror.

Dessa välkända fakta om övervakningskameror finns det massvis med forskning som visar.

Trots det är övervakningskameror politiker främsta val när de vill vis att de på allvar gör nåt åt brottsligheten. En del politiker vet att övervakningskameror inte har nån effekt. De är lögnare och populister. Andra är som folk är mest

Folk tror att övervakningskameror har effekt på brottsligheten. Det är ren okunskap. Fördomar helt enkelt. Förståeliga sådana, för det verkar ju logiskt att brottsligheten skulle minska om den syntes. Men tyvärr fungerar det inte så. Brottsligheten, dvs hur stor brottsligheten är, påverkas inte alls.

Inte heller påverkar övervakningskameror genom att fler brott blir lösta. Det finns ingen väsentlig skillnad i uppklarning mellan länder som har övervakningskameror överallt och länder som inte har det. Brottsligheten är förstås inte hellre lägre i länder med övervakningskameror överallt.

Påståendet i SVD är genomfalskt. Effekten av övervakningskameror på brottsligheten är välkänd och välbelagd, inte omstridd.

Övervakningskameror minskar inte brottsligheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements