Självklart finns det nazister inom polisen

ETC Göteborg skriver om att nazister infiltrerat polisen. Det har de naturligtvis inte gjort. Att det däremot finns poliser som är nazister är för mig ganska självklart. Jag känner också till enstaka personer med extremvänsteråsikter samt flera vänsterpartister som är poliser. Intill nyligen fanns det exempelvis en vänsterextrem polis i den högsta polisledningen i Göteborg, i själva polisstaben, men enligt uppgift så arbetar den aktuella polisen inte där längre.

Det är sannolikt så att det finns fler poliser med högerextrema åsikter än poliser med vänsterextrema åsikter. Men polisen är inte en politiskt enhetlig grupp människor, lika lite som alla andra yrkesgrupper i Sverige. Dessutom tyder allt på att det fanns många fler högerextrema inom polisen förr i tiden. Den nya polisutbildningarna tycks ha ändrat på saker och ting. Polisers åsikter har politiskt blivit bättre.

Rasistiska och högerextrema poliser är av tradition mycket vanligare i Skåne och Stockholm än i Göteborg. Det finns historiska orsaker till det som vi inte behöver beröra nu. Polisen i Göteborg har i jämförelse med sina kollegor i Skåne och Stockholm alltid varit hårdare mot nazister och alltid varit bättre mot vänstern. Betänk att vi inte haft en enda sammanstötning mellan polisen och vänstern i Göteborg på 16 år.

Precis som det finns högerextrema poliser som läcker uppgifter till dem finns det också demokratiskt sinnade poliser som läcker uppgifter till oss inom vänstern. I alla fall i Göteborg.

Vi ses på Heden klockan 11:00 en 30 september. För en fredlig antinazistisk manifestation.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements