Varför skulle det behövas fler poliser när brottsligheten minskar?

Sofie Löwenmark, kolumnist i GP, tycker att Sverige behöver fler poliser som dessutom ska arbeta bättre. Hon anser också, helt i strid med fakta och alla undersökningar om saken, att brottsligheten i Sverige ökar.

Brottsligheten i Sverige har själva verket minskat under 30 års tid, att det finns en ökning av dödligt våld se senaste åren förändrar inte detta. Inte heller finns det några belägg för att antalet våldtäkter ökat trots ökat antal anmälningar och att fler uppger att de utsatts för sexbrott i Nationella Trygghetsundersökningen (NTU). Förklaringen till dessa förändringar är troligen istället förändrad lagstiftning, ökad anmälningsbenägenhet och ökat medvetande om vad som är brottsligt.

Med minskande brottslighet behövs det inte fler poliser. Däremot bör poliserna arbeta med rätt saker och på rätt tider. Fler poliser bör arbeta på kvällar, färre på morgnar och förmiddagar. Polisen bör inte jaga narkotikabrukare utan ägna sig åt verkligt grov brottslighet. Narkotikabruk bör avkriminaliseras och istället ska narkotikamissbrukare erbjudas vård. Det är en modell som Portugal infört med stor framgång och som Norge beslutat sig för att införa.

I trafiken bör bilar programmeras så att det inte går att köra fortare än hastighetsbegränsningarna vilket också skulle frigöra poliser för viktigare arbetsuppgifter än trafikkontroller.

Det behövs inte fler poliser, Löwenmark har fel på den punkten. Men polisen behöver arbeta bättre och med rätt saker. Det kan åstadkommas med enkla åtgärder såsom förändringar av narkotikapolitiken och teknisk utveckling av bilar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Per

  ”Varför skulle det behövas fler poliser när brottsligheten minskar?”

  Kanske därför att människor är otrygga, kanske därför att uppklarningsprocenten för vardagsbrott är otroligt låg och för att polisen fullständigt skiter i när vi vanliga knegare drabbas av brott (…jag har haft ett lägenhetsinbrott och ett bilinbrott. Tror du polisen kom?). Lyssna på GW Persson han är klar med att det behövs fler poliser…

  ”I trafiken bör bilar programmeras så att det inte går att köra fortare än hastighetsbegränsningarna…”

  Det finns situationer då ett tryck på gaspedalen kan rädda en trafiksituation. Ditt förslag är både farligt och orealistiskt.

  • Men, poliser löser inte problem med otrygghet. G.W. Persson svamlar.

   Det med bilarna kommer att ske. Men jag håller med om din invändning. När det sker kommer det att vara nödvändigt att hantera det problemet.