Gängland Malmö – Holma och Kroksbäck

Under 2017 utbröt enligt polisen en våldsam konflikt mellan två kriminella nätverk i Malmö. Det ena nätverket har sin bas i Kroksbäck och det andra i Holma. Från början ska de ha utgjort ett enda nätverk men något skedde under våren 2017 som ändrade situationen. Kroksbäck är ett miljonprogramsområde från 1960-talet, ett av de först byggda i hela landet inom det så kallade miljonprogrammets ram. Holma som ligger bredvid byggdes 1972-74.

Kanske är det så att en konflikt uppstod under 2017, men samtidigt tyder mycket på att någon försöker hämnas mordet på Nermin Karamehmedovic som skedde 26 februari 2016. Karamehmedovic var en kände ledare i den så kallade M-falangen. Samtidigt kan det ju vara så att nätverket i i Kroksbäck/Holma var de som låg bakom mordet på Karamehmedovic och att nätverket senare blivit osams internt. Då kan detta att alla beskjutna i konflikten tycks ha en koppling till det mordet bara vara en ren synvilla. Det kan fortfarande tillhöra olika falanger i något som från början var ett och samma gäng.

Den första skottlossningen i konflikten skedde den 12 maj 2017 på Sörbäcksgatan i Kroksbäck då flera skott avlossades mot en bil. En 21-årig man skottskadades. Han ryktas vara bror till en person, Rami El Mohamad, som varit häktad som misstänkt för mordet på Nermin Karamehmedovic. Denne kan också ha befunnit sig i bilen, men det är oklart om så verkligen var fallet. En uppbränd bil som troddes vara skyttarnas flyktbil hittades på Barlastgatan i Limhamn.

Rami El Mohamad dömdes redan 2008 för två bankrån, mot SEB:s kontor i centrala Kristianstad och vid Jägersro i Malmö. Även en 14-åring var delaktig i bankrånen. Han var dessutom tillsammans med en 16-åring och en 19-åring misstänkt för ytterligare ett rån mot Skurups Sparbank och inblandad i ett rån mot Swedbank på Regementsgatan i Malmö. Båda två skedde också år 2008. 2014 misstänktes han för att tillsammans med Nermin Karamehmedovic har försökt köra ihjäl en man men det blev aldrig något åtal. Sommaren 2015 utsattes han enligt uppgift för en av många granatattacker i Malmö det året.

Nästa gång det small var den 2 juli då tre personer mellan 20 och 32 år gamla blev beskjutna med automatvapen på Hyacintgatan i Holma. Offren fick lindriga skador.  Den yngste av de skjutna var Ibrahim (Ibbe) Badawi. I samband med vården annat uttryckte han hot mot en sjuksköterska för vilken han senare dömdes.

Två veckor senare, den 14 juli, gick en maskerad man in i en frisörsalong på Holma och avlossade flera skott mot den då 23-årige Omar El Ali. Han fick livshotande skador men överlevde. Den maskerade mannen flydde från platsen på en moped i riktning mot Kroksbäck.

Nästa skjutning skedde den 18 augusti på Lagmansgatan på Borgmästargården i Malmö. En bil med Omar El Ali och den då 26-årige Jehja El Soudi blev beskjutna av två maskerade män med automatvapen. Omar El Ali träffades av flera skott och fick svåra skador. De lämnade platsen på två mopeder som senare hittades i Kroksbäck. Även Jehja El Soudi träffades av skott vid samma tillfälle, men han lyckades ta sig till sjukhuset för egen maskin genom att stoppa en förbipasserande bil på Pildammsvägen. Båda skjutna överlevde.

Omar El Ali och Jehja El Soudi har båda tidigare suttit häktade som misstänkta för mordet på Nermin Karamehmedovic. Mordförsöken på dem och mot Rami El Mohamed kan naturligtvis också ha med detta att göra och därför måste det inte med nödvändighet handla om en ny konflikt som uppstod 2017.

Den 1 december 2017 sköts Ibrahim Badawi ihjäl vid en skjutning på Eriksfältsgatan vid Gullviksborg i Hermodsdal. Vid samma tillfälle skottskadades också Ahmad Alshhabe, då 22 år gammal. Också han var misstänkt för inblandning i mordet på Nermin Karamehmedovic. En 28 åring greps snart efter mordet. Han är känd av polisen sen tidigare, men inte för några våldsbrott utan för bedrägeribrott. Bedrägerier var något som M-falangen ägnade sig åt.

Förutom det sistnämnda mordet på ibrahim Badawi verkar inte några personer ha gripits som misstänkta för något av de andra mordförsöken. Det är också lite knepigt att förstå vilka som är på vilken sida i konflikten, om det nu finns nån konflikt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements