ETC större än Klassekampen

I en krönika i tidningen Arbetet av Jonna Sima den 4 april togs norska Klassekampen upp i samband med en undran om en sådan tidning vore möjlig i Sverige. Svaret är att det redan finns och den är större än Klassekampen. Så här skrev Sima bland annat:

Nyligen lyssnade jag på ett seminarium som hölls av Bjørgulv Braanen, chefredaktör för den norska dagstidningen Klassekampen.

Han berättade hur deras upplaga stadigt har vuxit de senaste tio åren och att de i dag har 25?000 prenumeranter, vilket är rekordmånga.

Det är en häpnadsväckande framgångshistoria i en tid när nästan alla andra tidningar går åt motsatt håll med fallande upplagor.

Tidningen beskrev han som en blandning mellan Flamman och Arbetet, och deras nyhetsrapportering betonar politik och arbetsmarknadsjournalistik ur löntagarnas perspektiv.

Hon nämner också Klassekampens gedigna kulturbevakning som särskilt viktig och hoppas på en sådan dagstidning även i Sverige. Faktum är att det redan finns. ETC. Som papperstidning är den med en samlad upplaga på cirka 8 500 klart mindre än Klassekampen men på nätet är ECT dubbelt så stor.  ETC har 80 000 webbläsare per vecka enligt sajten Ocast, medan Klassekampen har 40 000 (denna sajt, Svensson har cirka 20 000 men inkluderas Njord och De 15 familjerna har mina sajter cirka 30 000 unika webbläsare per vecka). Den totala räkvidden för ETC beräknas till 300 000 medan Klassekampen har mindre än hälften av det, 140 000.

Jonna Sima hänger uppenbarligen inte med och har faktiskt ingen koll. ETC är redan idag större än Klassekampen. Mina sajter ihop är nästan lika stora som Klassekampen. Frågan är om det är verkligen är Klassekampen vi ska spana på när vi önskar oss något om framtiden. Kanske ska vi istället önska oss fler tidningar och sajter som ETC. Arbetet med sin socialdemokratiska inriktning kan knappast bli en sådan sajt. Detta med vetskapen om att även ETC (framförallt ETC Göteborg) har en tendens att betrakta socialdemokraterna som nåt positivt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!