Geely är näst största ägare i AB Volvo

Sen tidigare äger kinesiska Geely personbilstillverkaren Volvo Personvagnar AB (Volvo Cars) i Torslanda. Nu äger de också 15,7% av rösterna i AB Volvo med huvudkontor i Lundby. Det gör dem till näst största ägare i AB Volvo (inte största som GP fått för sig). Störst är AB Industrivärden som enligt aktieägarförteckningen på Volvos hemsida har 23,1% av rösterna. Tillsammans med SHB kontrollerar de 28,2% av rösterna. Köpet genomfördes egentligen före jul 2017 men har inte fått myndigheters godkännande förrän nu:

Det var strax innan jul som kinesiska Geely kom överens om att köpa den svenska aktivistfonden Cevian Capitals aktier i svenska AB Volvo. Affären kunde dock inte slutföras direkt eftersom den krävde kinesiska myndigheters godkännande och aktierna har sedan dess varit i Nomura International och Barclays Banks ägo, i syfte att säljas vidare till Geely så fort alla nödvändiga ”ja” getts. Nu har så skett, det meddelar Geely Holding i ett pressmeddelande.

– Vi är glada över att vi formellt äger aktierna i AB Volvo, säger Daniel Donghui Li, finanschef på Geely Holding Group, i pressmeddelandet.

Kinesiska Geely är i och med köpte den mäktigaste ekonomiska kraften i Göteborg genom att de äger den största privata arbetsgivaren i staden och tillsammans med Industrivärden kontrollerar den nästa största. Utöver detta äger Geely också andra bolag i Göteborg såsom exempelvis forskningsföretaget China-Euro Vehicle Technology AB.

Advertisements