Sexualbrott ovanligare i Göteborg

Nu är det sommar och musikfestivaltid. De senast åren har rapportering om sexuella övergrepp och våldtäkter på festivaler varit ett märkbart inslag i media under sommaren. Men en märklighet har också synts. Den observante har kunnat se att musikfestivaler i Göteborg inte har så många anmälningar om våldtäkter och sexuella övergrepp som musikfestivaler på andra håll. Antalet anmälningar om sexuella övergrepp vid festivaler i Göteborg är i allmänhet noll eller enstaka.

Det hela är faktiskt märkligt och vad det beror är oklart, men Göteborg utmärker sig även på många andra områden genom avvikande trender och utveckling. Men låt oss återgå till våldtäkterna och sexualbrotten. I Sverige har antalet anmälda sexualbrott per 100 000 invånare ökat stadigt sen 2008 medan de i Göteborg legat still på samma nivå sen 2012. Idag är antalet anmälda sexualbrott per 100 000 invånare lägre i Göteborg än i landet som helhet. Statistiken för anmälda sexualbrott kan påverkas av enskilda fall med många offer och därför också många anmälda brott. Det normala brukar vara att storstäderna ligger lite högre än landet som helhet.

Det är alltså inte bara på musikfestivaler som sexualbrott och våldtäkter verkar vara ovanligare i Göteborg än på andra håll. Det gäller också i alla andra sammanhang.

Göteborgs kommun uppvisade under åren 2009–2011 en stigande kurva när det gäller antal anmälda sexualbrott, medan ökningen i landet inte var lika påtaglig. Därefter
skedde en minskning i Göteborg, men inte i landet i stort. Göteborg hade fler anmälda sexualbrott per 100 000 invånare under 2010–2011 än landet i sin helhet. Sedan dess har situationen varit den omvända. 2017 skedde en marginell ökning i Göteborg, medan ökningen var desto större i hela landet.

Sammantaget visar den statistik som finns att sexualbrott är ovanligare i Göteborg än i andra större svenska städer och i landet som helhet. Varför är det nog ingen som vet.

PS. En ökningen av antalet anmälda sexualbrott innebär inte att det helt säkert är en ökning av antalet faktiska sexualbrott. När anmälningarna inte ökar är det däremot sannolikt en indikation på att antalet faktiska sexualbrott minskar.

Läs också:

Sexualbrotten ökar inte – det finns ingen ”våldtäktsepidemi”

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!